AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Slijmvliesontsteking in de neusbijholten

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, is een acute ontsteking van het slijmvlies in de neusbijholten. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door virussen zoals bij een verkoudheid. Van de sinusitis bestaan twee varianten, de acute sinusitis en de chronische sinusitis.

Sinussen zijn met lucht gevulde holten in de schedel naast en boven de neus, de ogen, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Als het slijmvlies gaat opzwellen, bemoeilijkt dit de afvoer van snot (secreten) en kunnen deze blijven staan in de sinussen. In sommige gevallen kan er dan een bijkomende infectie door bacteriën optreden.

Bij jonge kinderen zijn deze sinussen nog niet volledig ontwikkeld en komt deze aandoening weinig voor.

Symptomen

Acute sinusitis

  • neusverstopping
  • geel/groene slijmen vooraan en achteraan in de neus die naar de keel kunnen lopen (postnasale drip), soms met hoest tot gevolg
  • verminderde geur (en mogelijks ook smaak)
  • drukkende pijn in het gelaat, op de bovenste tandenrij

Dit zijn de meest voorkomende klachten van de acute sinusitis en gaan meestal na enkele weken weer over.

Chronische sinusitis

  • ontsteking van de sinussen die 12 weken of langer aanhoudt

Daarnaast zijn de verdere klachten gelijkaardig met deze van een acute vorm. Echter zijn deze veel langer aanwezig of komen steeds terug.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

Acute sinusitis

Je arts kan de diagnose stellen op basis van je klachten en klinisch onderzoek in de neus met een neusendoscopie. Beeldvorming is in de acute vorm niet aangewezen indien er complicaties opduiken. Zo kan in zeldzame gevallen de infectie uitbreiden naar de nabij gelegen oogkas of hersenen.

Chronische sinusitis

De arts stelt de diagnose aan de hand van anamnese (je medische voorgeschiedenis, huidige gezondheid ...), klinisch onderzoek met een neusendoscopie en een CT-scan van de sinussen. In gezonde sinussen zit lucht (zwart op scan), wanneer deze ontstoken is zal de sinus gesluierd zijn (grijs op scan).

Behandeling

Acute sinusitis

In het merendeel van de gevallen gaat sinusitis vanzelf over, zoals een verkoudheid. Pijnstillers, neussprays en neusspoelingen kunnen de klachten verlichten. Bij een bacteriële infectie, kan je arts een behandeling met antibiotica starten.

Chronische sinusitis

Bij milde klachten kan een neusspray op basis van corticosteroïden met neusspoelingen voldoende zijn. Bij ernstige klachten kan een langdurige kuur met antibiotica overwogen worden, al dan niet in combinatie met een korte kuur cortisonepillen. Daarnaast moet er soms een ingreep gebeuren om de sinus- afvoerkanaaltjes te verbreden. Dit heet een functionele endoscopische sinus sanering (FESS).

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith