AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Afwijkend baarmoederhalsuitstrijkje

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een baarmoederhalsuitstrijkje is een gynaecologisch onderzoek waarbij cellen van de baarmoederhals worden afgenomen met een borsteltje of een spatel. Deze cellen worden in het labo onder de microscoop nagekeken door de patholoog. Indien het uitstrijkje cellen toont die niet volledig normaal zijn spreken we van een afwijkend baarmoederhalsuitstrijkje.

Hoe vaak komt het voor?

Het is normaal dat de meeste vrouwen ongerust zijn wanneer zij horen dat er een afwijking werd gevonden bij hun uitstrijkje. Afwijkende uitstrijkjes wijzen echter in de overgrote meerderheid van de gevallen niet op aanwezigheid van baarmoederhalskanker. Deze kanker is relatief zeldzaam en komt voor bij 10 per 100 000 gescreende vrouwen per jaar. Afwijkende uitstrijkjes komen anderzijds vaak voor. 1 op 20 uitstrijkjes wordt als 'niet volledig normaal' beoordeeld en vereist een tweede controle of een bijkomend onderzoek.

Oorzaken?

Meestal worden afwijkingen veroorzaakt door één van de vele beschreven stammen van het Humaan Papilloma virus (HPV). Dit virus wordt bij meer dan 75% van alle seksueel actieve vrouwen ooit wel eens vastgesteld in de loop van hun leven. Deze HPV-stammen worden gemakkelijk overgedragen tijdens seksueel contact. Bij meer dan 98% van de met HPV besmette vrouwen verdwijnt het virus binnen de 1 tot 2 jaren vanzelf door een opruimreactie van het eigen afweersysteem. Wanneer sommige types HPV gedurende lange tijd aanwezig blijven, kan dit leiden tot veranderingen aan de baarmoederhals. Andere afwijkingen op de baarmoederhals hebben eerder te maken met droogte door de menopauze of een infectie met bacteriën of schimmels.

Als ik een HPV- infectie heb, is er iets dat ik zelf kan doen?

In de eerste plaats is een regelmatige controle bij je arts wenselijk. Wij raden je aan te stoppen met roken omdat werd aangetoond dat er een onomstotelijk verband bestaat tussen roken, blijvende aanwezigheid van bepaalde HPV-stammen en een hogere kans op baarmoederhalskanker op oudere leeftijd.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Na een afwijkend baarmoederhalsuitstrijkje kan er een coloscopie en biopsie uitgevoerd worden.

Voor lichte afwijkingen zal je enkel een uitnodiging ontvangen voor een controle-uitstrijkje na enkele maanden tot een jaar. Bij meer uitgebreide afwijkingen zal een verdere behandeling volgen. De huidige meest gebruikelijke en doeltreffende behandeling bestaat uit een lusexcisie. Andere geldige mogelijkheden zijn een laserbehandeling, bevriezing of conisatie. Je arts zal in overleg met jou adviseren welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Laatste publicatiedatum: 10/01/2024