AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

SPX awards: onze projecten geselecteerd

De non-profit organisatie Shared Patient eXperience wil Europese zorginstellingen samenbrengen om kennis en best practices uit te wisselen. Inspirerende initiatieven en verfrissende ideeën kunnen bijdragen tot een hoger niveau van patiëntenervaring voor ons allemaal.

SPX organiseert voor de eerste keer de SPX awards. Er zijn twee prijzen te winnen:

  • categorie 'Patient eXperience': Geoptimaliseerd traject voor oncologische dagbehandeling
  • categorie 'Patient eXperience en COVID': Telemonitoring van COVID-patiënten in de thuissituatie

Meer informatie vind je hieronder.

Geoptimaliseerde traject voor oncologische dagbehandeling

De laatste jaren is er een sterke toename van het aantal oncologische patiënten in dagbehandeling in AZ Maria Middelares wat resulteerde in langere wachttijden voor patiënten en meer druk op de zorgverleners. Het verschuiven van de voorbereidende stappen naar dag-1, gecombineerd met monitoring op afstand, vermindert de niet-waardetoevoegende tijd voor zowel patiënt als zorgverlener. Op die manier verbeteren we de ervaring van de patiënt en optimaliseren we de efficiëntie van het proces.

Telemonitoring van COVID-patiënten thuis

In het AZ Maria Middelares worden bepaalde patiënten op afstand opgevolgd in hun vertrouwde (thuis)omgeving via een gebruiksvriendelijke app. Patiënten behouden meer controle over hun eigen gezondheid, terwijl de druk op de beschikbare ziekenhuisbedden vermindert. Het doel is om het continuüm van zorg rondom de patiënt te waarborgen, waardoor een soepele overgang tussen eerste- en tweedelijnszorg ontstaat.