AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Primeur in EU: operatie met Intuitive Telepresence

Bij een operatie met onze da Vinci-robot op vrijdag 26 februari 2021 heeft AZ Maria Middelares voor het eerst binnen de EU gebruikgemaakt van Intuitive Telepresence. Via dit beveiligd platform kunnen geïnteresseerde professionals wereldwijd in realtime (beeld én klank) een ingreep volgen. Op die manier zijn ze virtueel aanwezig in de operatiezaal waar de ingreep uitgevoerd wordt. Bovendien krijgen ze ook in realtime de beelden te zien die geregistreerd worden door de endoscoop.

Tijdens de ingreep is interactie tussen beide partijen mogelijk. Dit geeft beginnende tot zelfs ervaren chirurgen een unieke kans om bij te leren over bepaalde robot-geassisteerde operaties. Een welkom en efficiënt alternatief voor observaties ter plaatse in deze tijden van reisbeperkingen.

Voor deze primeur werd een cystectomie (operatieve verwijdering van de blaas) uitgevoerd en een vervangblaas aangelegd door prof. Karel Decaestecker in AZ Maria Middelares. Dr. Clemens Wiesinger van de Klinikum Wels-Grieskirchen volgde deze operatie in realtime vanuit Oostenrijk.