AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Gespecialiseerd nagelcentrum: een unieke unit

Verkleurde, verdikte of brokkelige nagels worden door (huis)artsen vaak toegeschreven aan mycose. In vele gevallen een terechte nagelpathologie, maar het spectrum aan mogelijke oorzaken is veel breder. In AZ Maria Middelares krijgen nagelafwijkingen een bijzondere plaats in de gespecialiseerde nagelunit van de dienst dermatologie.

Dermatoloog dr. Linda Temmerman wijst op het toegenomen belang van de subspecialisatie in dermatologie, in het bijzonder nagelpathologie: “Zo kunnen we voor verschillende aandoeningen – van onschuldig tot ernstig – een meer correcte diagnose stellen en een betere aanpak met meer comfort aan onze patiënten bieden.” Patiënten willen steeds vaker advies over een nagel die er niet goed uitziet. Het esthetische aspect speelt daarin een grote rol, maar een aangetaste nagel kan een onderliggende pathologie herbergen zoals een tumor (benigne of maligne), inflammatoire dermatose ... Voor de behandeling komen patiënten vaak naar de gespecialiseerde nagelunit AZ Maria Middelares.


“Een aangetaste nagel kan een onderliggende pathologie herbergen zoals een tumor of inflammatoire dermatose”

Dr. Veerle Dhondt volgt al tien jaar opleidingen en congressen in deze materie en is ondertussen expert geworden. Ze licht toe: “Steeds meer wordt duidelijk dat extra ervaring rond nagelaandoeningen echt wel nodig is. Het vraagt jarenlange ervaring, gespecialiseerde opleiding en vaardigheid om vertrouwd te raken met nagelpathologie en vooral met de specifieke chirurgische ingrepen. Heel wat collega-dermatologen verwijzen naar ons door omwille van onze expertise.” AZ Maria Middelares beschikt nu over een gespecialiseerd team dat bestaat uit drie nagelchirurgen. Dr. Veerle Dhondt werkt al sinds 2008 in AZ Maria Middelares en is ondertussen uitgegroeid tot een van dé nagelexperten in België. Ze wordt bijgestaan door dr. Jolien Veramme en dr. Sam Dekeyser die zich als dermatoloog ook in bepaalde nagelziekten verdiept hebben. Het team wordt vervolledigd door een referentieverpleegkundige, die zich bekwaamd heeft in de conservatieve aanpak.

Conservatieve aanpak van nagels door de referentieverpleegkundige (o.a. wiekjes plaatsen aan de zijrand van nagels, fragmenten preleveren voor onderzoek, frezen, kunstnagels …)
Conservatieve aanpak van nagels door de referentieverpleegkundige (o.a. wiekjes plaatsen aan de zijrand van nagels, fragmenten preleveren voor onderzoek, frezen, kunstnagels …)

Categorieën van nagelaandoeningen

1. Biopten ter diagnosestelling

Pigmentveranderingen, inflammatoire ziekten (psoriasis, lichen ...), tumoren

2. Chirurgische wegname

  • Tumoren (benigne, maligne, praecancerosen), mucoid cyste, periungeale fibromen, fibrokeratomen, onychomatricoma, glomus tumor, exostosen, verrucae, botryomycoom, prae- of cancerosen zoals de ziekte van Bowen, spinocellulair epithelioma, melanoma
  • Ingroeiende nagels met/zonder hypergranulatieweefsel, pincer nail, retronychie Nagels die te kort of te schuin geknipt worden, groeien soms aan de rand in en veroorzaken pijn of wildvleesvorming. De overtollige huid en het stuk ingegroeide nagel moeten dan vaak operatief verwijderd worden. Door de gedeeltelijke vernietiging van de nagelwortel kan de nagel daarna opnieuw recht groeien.

    Anders dan bij een standaard dermato-chirurgische ingreep, gebruiken de artsen fenol om de nagelwortel chemisch te vernietigen (‘fenolisatie’). Daardoor is er minder postoperatieve pijn, minder risico op complicaties als botontsteking en minder kans op herval.

Kalknagel versus schimmelnagel

  • Kalknagels zijn een verdikking en gele verkleuring van de nagelplaat, zonder een onderliggende infectie. Ze kunnen het gevolg zijn van een voorafgaand trauma of van verminderde bloedtoevoer naar de nagels (bv. bij aderverkalking in de benen, roken …). De behandeling bestaat uit het afvlakken en zacht houden van de nagels, maar volledige genezing is vaak niet mogelijk
  • Schimmelnagels kunnen eveneens een verdikking geven van de nagelplaat, met een vaak typische geelbruine verkleuring en schilfering onder de nagelplaat. Hiervan wordt tijdens de consultatie bij de arts of door de verpleegkundige een ruim staal afgenomen. Behandeling is mogelijk met langdurige inname (meestal enkele maanden) van schimmelwerende medicatie en mechanische verwijdering (frezen) van de resterende zieke schimmelfragmenten.

Ook andere infecties (bacterieel, gistinfecties) kunnen de nagel en de huid rondom infecteren. Adequate en gerichte kweken zijn belangrijk om de juiste behandeling te kunnen starten.

Ernstige aandoeningen

Als een nagel verkleurt (rode streep, bruine of zwarte verkleuring …) of splitst, als er structuurwijziging onder de nagel zichtbaar is of als een slijmerig vocht vanonder de nagel komt als erop geduwd wordt, dan kan dat wijzen op goed- of kwaadaardige vormingen. Ook zijn er heel wat inflammatoire dermatosen zoals psoriasis, lichen planus of andere auto-immuunziekten zoals alopecia areata te herkennen aan specifieke afwijkingen van de nagel. Daarnaast mogen we de vele externe factoren zoals zeep, water en manipulaties niet vergeten met gevolgen voor het aspect van de nagels. Ook een aantal interne aandoeningen of medicatie geven specifieke afwijkingen.

Te vaak wordt aan een schimmel gedacht en wordt al lukraak medicatie opgestart. Het is dus belangrijk om te weten dat een blijvende verandering aan een nagel niet altijd onschuldig is, maar ook ernstige oorzaken kan hebben.

Praktische info voor een nageloperatie

  • Operaties duren gemiddeld 30 minuten. We vragen patiënten om 10 minuten op voorhand te komen en een open schoen (slipper, brede sandaal) aan te doen of mee te brengen. Ze zorgen best ook voor een begeleider die hen naar huis kan brengen.
  • Op de dag van de ingreep en de dag erna zal de patiënt niet kunnen werken of naar school gaan. Ook in het weekend volgend op de ingreep worden best geen grote activiteiten gepland. De maandag na de ingreep kan in de meeste gevallen opnieuw een gewone schoen gedragen worden.
  • Post-operatieve wondzorg hangt af van de ingreep. Meestal blijft het aangebrachte verband 48 uur zitten. Daarna mag het in een lauw voetbad worden losgeweekt. Nadien wordt verzorging met een antisepticum aangeraden.
  • Hoogstand wordt aangeraden gedurende de eerste 48 uur na de ingreep.

Contact

Je kan het secretariaat van de dienst dermatologie bereiken op 09 246 78 01 of 09 383 69 08.

Ook online afspraken zijn mogelijk.