AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

De Mijmering van Valeer Verbeken als perfect uithangbord voor onze werking rond dementie

Overhandiging met Christophe Mouton, Natasja Willemarck, Pierre Verbeken (zoon van Valeer Verbeken) en Jan Blontrock
Overhandiging met Christophe Mouton, Natasja Willemarck, Pierre Verbeken (zoon van Valeer Verbeken) en Jan Blontrock

De afgelopen maanden waren onze dementie-experten op zoek naar een passend beeld voor hun werking rond dementie. Toen Natasja Willemarck, een van onze dementie-experten, enkele weken geleden een tentoonstelling bezocht, was ze onmiddellijk sterk onder de indruk door de eenvoudige maar zeer gelaagde schilderijen van Valeer Verbeken. Samen met de zoon van de schilder, Pierre Verbeken, beslisten we om het werk 'De Mijmering' te gebruiken voor onze werking rond dementie. We zijn Pierre heel dankbaar dat hij het werk van zijn vader aan ons ter beschikking stelt voor de werking rond dementiezorg in ons ziekenhuis.

Ben je benieuwd naar de betekenis van het werk? Lees dan verder onder de foto en bekijk de video waarin Erik Robert (diensthoofd logopedie) over het werk vertelt.

De Mijmering van Valeer Verbeken
De Mijmering van Valeer Verbeken

Aan de linkerzijde:

Een oude vrouw kijkt naar buiten, geniet van de ondergaande zon. Mogelijk denkt ze aan haar onbezorgde kinderjaren. Een gevoel van weemoed overvalt haar, misschien is het heimwee, of verstild verlangen. Misschien voelt ze zich gelukkig door mooie herinneringen die weerspiegelen als tranen in haar vensterraam.

Aan de rechterzijde:

Een afbladderende muur die steeds meer donker wordt. De eenzaamheid sluipt binnen. Het vervagen van het heden. Trage uren die aan het geheugen knagen. Dag wordt nacht. En zo verdwijnt langzaam alles wat haar dierbaar was …