AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

AZ Maria Middelares brengt (duurzame) mobiliteitsopties in kaart

Patiënten met een afspraak in AZ Maria Middelares ontvangen voortaan hun (duurzaam) traject naar het ziekenhuis in hun mailbox. Daarbij krijgen ze een overzicht van de verschillende vervoersmogelijkheden van en naar het ziekenhuis: “Opzet is patiënten praktisch te ondersteunen en hen aan te moedigen om alternatieve vervoerswijzen waar mogelijk te overwegen”, klinkt het bij algemeen directeur Christophe Mouton.

Elke dag komen ongeveer 1 500 patiënten naar AZ Maria Middelares. Heel wat van hen nemen daarvoor de auto, soms omdat het niet anders kan, soms uit gewoonte. Om die laatste groep stil te laten staan bij andere opties dan de eigen wagen, neemt het ziekenhuis MediMobi in gebruik, een oplossing van het Gentse bedrijf CuraeVia.

Elke patiënt die een afspraak heeft op de hoofdcampus krijgt voortaan een overzicht van de vervoersopties, inclusief de geschatte reistijd en kostprijs. De duurzame mogelijkheden (openbaar vervoer en fiets) staan helemaal bovenaan. Het traject met het openbaar vervoer wordt in detail uitgelegd. Ook de fietsroute op de campus van het ziekenhuis kan de patiënt bekijken in een korte, duidelijke video.

Veilige integratie

De toepassing beantwoordt aan de nieuwste internationale standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg, Fast Healthcare Interoperability Resources of kortweg FHIR. Daardoor is de integratie mogelijk met het afsprakensysteem. De routebeschrijving volgt samen met de bevestigings- en herinneringsmail voor de afspraak. Op die manier hoeven patiënten die niet zelf op te zoeken en worden ze maximaal ontzorgd.

Proefproject

AZ Maria Middelares start met MediMobi op zijn hoofdsite. Als dat goed loopt, volgen later de medische centra in Gentbrugge en Aalter.

“Met deze tool spelen we in op de nieuwste tendensen. Uit een recente enquête van de FOD Mobiliteit blijkt dat maar liefst 4 op de 10 Belgen verwachten dat ze zich met behulp van slimme mobiliteitsapps duurzamer zullen kunnen verplaatsen. AZ Maria Middelares wil een voortrekker zijn op het vlak van duurzame mobiliteit, in het belang van patiënten, medewerkers en omgeving”

Christophe Mouton
Bekijk ook de mobiliteitsvideo's die in kaart brengen hoe je met de fiets of het openbaar vervoer naar de ingang van het ziekenhuis geraakt.
Bekijk ook de mobiliteitsvideo's die in kaart brengen hoe je met de fiets of het openbaar vervoer naar de ingang van het ziekenhuis geraakt.