AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Gent - Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte zorg

Onze eenheid neemt deel aan een project van de overheid waarbij de zorg maximaal gericht is op de ontwikkeling van je baby. Dat betekent dat we bij elk aspect van de verzorging (voeding, pijnbestrijding, zorg voor slaap/waakritme…) de specifieke noden zullen aanpakken op een manier die ook de optimale ontwikkeling waarborgt.

In de onthaalbrochure van de dienst neonatologie in AZ Maria Middelares vertellen we meer over onze werking. Je vindt er o.a. meer info over bezoek en toegang tot de dienst, medische en verpleegkundige zorg op de afdeling en rooming-in mogelijkheden.

Er is momenteel nog geen onthaalbrochure van de dienst neonatologie in AZ Sint-Vincentius Deinze beschikbaar.

Het vermijden van fel licht en lawaai

Het vermijden van fel licht en lawaai
Afdekdoek over de couveuse om lichtprikkels te beperken
Afdekdoek over de couveuse om lichtprikkels te beperken
  • Om deze prikkels, vooral bij prematuren, te beperken, liggen over de couveuses afdekdoeken.
    Onze eenheid beschikt eveneens over dimlichten.
  • Monitors, waarmee zuurstofgehalte in het bloed, ademhalings-en hartfrequentie worden gevolgd,
    maken enkel lawaai bij alarmwaarden.
  • Gesprekken worden gevoerd in het bureau, niet bij de baby.
  • We vragen eveneens om zachtjes te praten.

Het respecteren van dag/nachtritme

Het respecteren van dag/nachtritme

Ononderbroken slaapfases zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling en groei van je baby. Daarom proberen wij de zorgen te bundelen zodat je baby tussen de verzorgingen rustig kan doorslapen. Een fopspeen kan troost bieden wanneer je er niet bent en geeft rust en geborgenheid.

In een nestje wordt je baby in verschillende posities ondersteund
In een nestje wordt je baby in verschillende posities ondersteund

Positionering

Positionering

Je zal zien dat de baby’s in hun couveuse (op zich al een kleine warme ruimte) vaak in een soort textiel nestje liggen. Prematuren hebben weinig kracht en spierspanning en ze hebben heel beweeglijke gewrichten. Ze kunnen zelf moeilijk tegen de zwaartekracht in bewegen. Hierdoor zullen ze niet in staat zijn om een gebogen lichaamshouding aan te nemen of hoofd en romp mooi in één lijn te houden met de ledematen symmetrisch naar het midden toe. Deze houding is nochtans van groot belang om overdreven spierspanning tegen te gaan, om schrikreacties te beperken, om een geborgen gevoel te geven, om met handen aan de mond te kunnen… In het nestje wordt je baby in verschillende posities ondersteund (rug-, zij- en buiklig) volgens ontwikkelingsniveau.

Ook bij de overgang van couveuse naar bed, blijft dit een belangrijk aandachtspunt.

Inktvisjes

Inktvisjes
Door de tentakels van het inktvisje te kunnen grijpen, wordt de baby rustiger en reguleert hij/zij beter de ademhaling en hartslag
Door de tentakels van het inktvisje te kunnen grijpen, wordt de baby rustiger en reguleert hij/zij beter de ademhaling en hartslag

Het inktvisje is een gehaakt popje dat ervoor zorgt dat je baby niet naar infuusslangen, sondes of monitorkabels grijpt. Door de tentakels van het popje te kunnen grijpen, wordt de baby rustiger en reguleert hij/zij beter de ademhaling en hartslag.

Aangezien de baby’s op de neonatologie heel kwetsbaar zijn, voldoen deze popjes aan hele strenge kwaliteitseisen. Zo zijn er concrete afspraken over lengte, vulling en het gebruikte garen.

Het inktvisje moet bij zichtbare bevuiling of minstens een keer per week gewassen worden op 60°C.

Het spreekt voor zich dat deze popjes enkel toegelaten worden bij gemonitorde kindjes in het ziekenhuis. In de thuissituatie raden wij je aan dit popje niet bij het kindje te leggen. Daarvoor verwijzen wij je door naar de richtlijnen van Kind en Gezin (geen knuffels bij de baby onder de 6 maand).

Pijn vermijden en bestrijden is belangrijk voor een goede ontwikkeling, maar bij een baby is pijn niet steeds gemakkelijk te detecteren. Daarom wordt je baby verschillende malen per dag gecontroleerd op meerdere signalen die ons helpen een soort pijnscore te geven. Op basis daarvan kan dan in overleg met de kinderarts eventueel pijnmedicatie worden toegediend.

Jammer genoeg zijn pijnlijke procedures zoals bloedafnames en infusen prikken soms onvermijdbaar. In die gevallen proberen we de pijnlijke ervaring te verlichten met een fopspeen of een daarvoor ontwikkelde suikeroplossing.

Kangoeroeën

Kangoeroeën

Baby’s, zowel voldragen als prematuur geboren, hebben naast eten en drinken ook nood aan lichamelijk contact. Daartoe leggen we de baby zonder kleding op de naakte huid van moeder of partner en dekken we de baby toe met een warme doek. Hierdoor blijft de lichaamstemperatuur op peil, ontspant de baby zich beter en wordt zijn ademhaling rustiger. Daarnaast bevordert het huidcontact de emotionele ontwikkeling. Dit soort intens contact noemt men kangoeroeën.

Baby’s, zowel voldragen als prematuur geboren, hebben nood aan lichamelijk contact.
Baby’s, zowel voldragen als prematuur geboren, hebben nood aan lichamelijk contact.