AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Deinze - Neonatologie

Bezoek aan je baby

Opgelet:

Deze info is enkel van toepassing voor de dienst neonatologie van AZ Sint-Vincentius Deinze.

Als ouders

Als ouders

Als ouders kunnen jullie op elk moment van de dag bij jullie baby op bezoek komen.

Omdat de baby’s op onze dienst vaak klein, teer of ziek zijn, mogen ze aan geen enkel gevaar worden blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat enkele voorschriften in acht worden genomen. Wij vragen jullie daarom in de aankleedruimte:

  • de handen zorgvuldig te wassen en te ontsmetten;
  • een groene 'persoonlijke' schort aan te trekken met jullie baby’s naam erop;
  • blauwe overschoenen aan te trekken.

Als je je verkouden of griepierig voelt, een koortsblaasje of keelpijn hebt, draag dan steeds een papieren maskertje voor neus en mond.

Contact met de baby

De eerste dagen kunnen jullie nog niet meteen meehelpen bij de verzorging van jullie baby, maar toch heeft jullie kindje behoefte aan bekende geluiden, jullie stem en aanrakingen. Lichamelijk contact en vertrouwde stemmen van jou en je partner zijn heel belangrijk voor jullie baby. Jullie kunnen de baby aanraken zoveel jullie willen. In overleg kunnen jullie de baby op de schoot of tegen de blote borst nemen (kangoeroemethode), verschonen, de temperatuur nemen, en voeding geven.

Breng gerust een knuffeltje, een muziekje of speentje mee naar het ziekenhuis … Later kunnen jullie de baby ook een badje geven, aan de borst laten drinken of de fles geven.

Het is altijd toegestaan foto’s of video-opnamen van jullie baby te maken.

Ga samen met je partner zo vaak en zo lang als mogelijk bij jullie baby langs.

Ben je ongerust, heb je een vraag of wil je informeren hoe het met je baby gaat? Aarzel niet om onze vroedvrouwen te contacteren: 09 287 72 50. Ze staan dag en nacht voor je klaar.

Emoties bij de ouders

Sommige ouders weten van tevoren dat er een couveuseopname zal volgen, anderen worden er pas mee geconfronteerd bij de geboorte van hun baby. Toch ervaren heel wat moeders de vroeggeboorte als een zware klap. Het ene moment ben je blij, omdat je je baby op de wereld hebt gebracht - het andere moment barst je in tranen uit en voel je niets dan teleurstelling en onmacht. Op sommige ogenblikken voel je dan weer enkel onverschilligheid.

Na een bevalling is de hormonale verandering in je lichaam zo gewichtig en zo plots, dat je sowieso wisselende humeurstemmingen hebt. Deze worden bij een problematische bevalling sterk beklemtoond. Je bent dus emotioneler dan je normaal zou zijn.

Heb je een keizersnede gehad? Wij doen al het mogelijke om jou zo snel mogelijk met je baby in contact te brengen.

Als naasten

Als naasten

Broertjes, zusjes, familie en vrienden kunnen de baby bezoeken achter de glaswand, tijdens de bezoekuren van 15 en 18 uur.