AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Wegname van keelamandelen bij kinderen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Voorbereiding

Voeding

Je kind mag heldere dranken zoals niet-bruisend water en heldere fruitsappen zonder pulp drinken tot twee uur vóór de ingreep. Je kind mag een lichte maaltijd zoals een boterham of toast met confituur eten tot zes uur vóór de ingreep. Flesvoeding is toegestaan tot deze tijd, maar je kind mag geen vette voeding of vlees eten.

Medicatie

Indien je kind behandeld wordt met aerosol of puffs voor de longen, geef je deze medicatie ook de ochtend van de ingreep.

Vragenlijst

Tijdens de consultatie kreeg je een omslag mee met infobrochures. Vul de vragenlijst van toepassing op je kind in. Indien je deze niet kreeg, kan je de vragenlijst nog invullen op het moment van de inschrijving.

KidsID/ISI-kaart

Meld je hiermee aan bij een van de e-kiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Indien je geen KidsID hebt, meld je je aan bij de infobalie. Van hieruit schuif je door naar de inschrijvingen

Wat als je kind onverwacht ziek is?

De operatiedatum werd in overleg vastgelegd. Als je kind ziek is op de dag van de ingreep, wordt de operatie echter best uitgesteld.

  • Is je kind ziek de dagen voor de ingreep en twijfel je of de ingreep kan doorgaan? Vraag dan advies aan je huisarts of aan je behandelend neus-, keel- en oorarts via het secretariaat 09 246 83 00.
  • Is je kind ziek geworden op de dag van de ingreep? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de opnamedienst op het nummer 09 246 96 60.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

De operatie gebeurt onder een korte, volledige verdoving. Een van beide ouders mag je kind begeleiden tot in de operatiezaal. Na de ingreep kan een van beide ouders terug bij het kind in de ontwaakzaal.

Het ontslag gebeurt door de behandelend neus-, keel- en oorarts in overleg met de verantwoordelijke anesthesist.

Opvolging:

  • Na de ingreep moet je kind de hele dag voldoende drinken en eten (yoghurt, waterijs, roomijs …).
  • Vanaf de volgende dag mag je kind alles eten dat niet te hard of te warm is (bv. soep, puree, roomijs, papjes, yoghurt ...). Geleidelijk aan mag je overgaan naar normale voeding. Let wel een zestal dagen op voor prikkelende, te harde of te warme spijzen. Laat je kind bijvoorbeeld geen harde broodkorsten, harde frieten of harde
    snoepjes eten. Ook druiven, appelsienen of ander fruit kunnen pijnlijk zijn.
  • De eerste dagen krijgt je kind best voldoende pijnstilling. De arts zal dit met jou bespreken. Oorpijn en witte vlekken in de keel zijn normale verschijnselen de eerste dagen na de ingreep.
  • Komt er na de thuiskomst of de volgende dagen rood bloed uit de mond of de neus, blijft je kind braken of krijgt je kind koorts boven de 38°C, contacteer dan de behandelend arts of neus-, keel- en oorarts van wacht.
  • Blijf de eerste dagen na de ingreep uit de volle zon.
  • Een controle-onderzoek enkele dagen na de ingreep is aangewezen.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith