AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Vasectomie

Wat is het?

Wat is het?

Sterilisatie is een definitieve, veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie bij de man. Tijdens de vasectomie worden de zaadleiders afgesloten. Dat voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting plaatsvindt. Een vasectomie is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op de aard of hoeveelheid van de zaadlozing noch op het seksueel functioneren.

Verloop ingreep

Verloop ingreep

Na het desinfecteren van de balzak worden twee insnedes gemaakt in de huid van de balzak. Vervolgens worden de zaadleiders vrijgemaakt. Er wordt een stuk van beide zaadleiders verwijderd, waarna de uiteinden worden afgebonden met hechtmateriaal. Hierna worden de wondjes weer gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.

Na de ingreep

Na de ingreep
  • De eerste dagen kan je het best rustig aan doen en zware fysieke inspanningen vermijden.
  • Je draagt de eerste dagen best een ondersteunende onderbroek (geen losse boxershort).
  • In geval van pijn kan je pijnstillers nemen zoals voorgeschreven door je behandelend arts.
  • Baden of zwemmen wordt afgeraden gedurende een week. Douchen is toegestaan vanaf de dag na de ingreep.
  • De wondjes moeten dagelijks gedesinfecteerd worden met een niet-alcoholisch ontsmettingsmiddel (isobetadine, chloorhexidine,…).
  • Arbeidsongeschiktheid is afhankelijk van het soort werk en kan variëren van enkele dagen tot een week.
  • Het wordt afgeraden om zelf met de auto te rijden na de ingreep.
  • Seksuele betrekkingen worden ontraden gedurende een week.

Vruchtbaarheid na de ingreep

Vruchtbaarheid na de ingreep

Na de sterilisatie ben je niet meteen onvruchtbaar. Gedurende de eerste maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet je tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een ander voorbehoedsmiddel gebruiken. 8 tot 16 weken na de sterilisatie dien je in het labo een spermastaal te laten onderzoeken (via de huisarts of het ziekenhuis). Wanneer het onderzoek minder dan 100 000 onbeweeglijke zaadcellen toont, is de kans op een geslaagde sterilisatie 99 % en kan je bijkomende anticonceptiva onderbreken.

Brochure

Brochure

Deze informatie kan je nalezen in onderstaande brochure:

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024