AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Tandimplantaten

Wanneer aangewezen?

Wanneer aangewezen?

Tandimplantaten worden geplaatst om verschillende redenen:

  • vervangen van een ontbrekende tand
  • verankering voor prothetisch herstel (brug of prothese)

Wanneer een patiënt tandimplantaten wenst, treden we in overleg met de verwijzende tandarts om de verschillende behandelopties te bespreken.

Richtlijnen voor thuis

Richtlijnen voor thuis

Er kan zwelling optreden gedurende 48 uur, meestal de laatste 24 uren meer. Nadien mag de zwelling niet meer toenemen en moet deze stilaan afnemen. Indien de zwelling toeneemt, gelieve dan contact op te nemen met je arts. Om de zwelling te beperken, is ijsapplicatie aangewezen de eerste 48 uur.

Bij een botopbouw zal de zwelling meer uitgesproken zijn dan bij het plaatsen van een implantaat in goed eigen bot.

De pijn kan zeer wisselend zijn na de ingreep. Je zal hiervoor pijnstilling krijgen. Bij de meeste implantaatbehandelingen valt dit wel mee en mag je een implantaat na 1 week niet meer voelen zitten. Indien dit wel zo is, is het aangeraden je arts te contacteren.

Bij botaugmentatietechnieken kan de pijn 10 à 14 dagen duren.

Je mag eten als de verdoving is uitgewerkt. Zachte en lauwe voeding is aangewezen om zwelling en pijn te beperken. Je mag het implantaat niet belasten tijdens de kritische ’ingroeifase’, dit gedurende een 3-tal weken.

De wonde is gehecht met resorbeerbare draad. De hechtingen zullen spontaan verdwijnen. Deze mogen ook na een 10-tal dagen verwijderd worden.

Bij botaugmentatietechnieken is het aangewezen om halfzittend te slapen om zo de zwelling te beperken.

Bij de meeste implantaatbehandelingen is het aangewezen 1 week niet te sporten. Voor botaugmentatietechnieken kan dit tot 2 weken duren.

Je mag je tanden poetsen, behalve op de plaats van de ingreep gedurende de eerste dagen. Na een week mag je de healing cap mee poetsen.

Roken is slecht voor de implantaten zowel in de ingroeifase als op termijn omdat dit de doorbloeding van het kaakbot beperkt en op de botgenezing werkt.

Brochure

Brochure

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 10/01/2024