Wanneer aangewezen?

Het sluiten van een trommelvliesperforatie noemen we een 'tympanoplastie'. Een perforatie van het trommelvlies kan best worden geopereerd wanneer er:

  • gehoorverlies is,
  • de patiënt graag wil zwemmen zonder dopje,
  • en zeker wanneer er regelmatig ontstekingen optreden.

Bij kinderen doen we dit ongeveer vanaf de leeftijd van acht jaar.

Verloop ingreep

Een tympanoplastie is een routine ingreep die quasi steeds in dagopname wordt uitgevoerd. Via een kleine insnede achter de oorschelp wordt een vliesje van de spier genomen ('fascia'). Dit dunne maar stevige vliesje wordt onder de perforatie geschoven en kleeft eraan vast. Over verloop van vier weken groeit het trommelvlies over dit vliesje heen, en dan verdwijnt het vliesje (dat uiteindelijk dood materiaal is). Hoewel dit in de volksmond dikwijls een 'trommelvliestransplantatie' wordt genoemd, wordt er dus enkel materiaal van de patiënt zelf gebruikt. Soms is het nodig de gehoorbeentjes te herstellen, bv. door het aanbrengen van een kleine prothese in het middenoor.

Richtlijnen voor thuis

Patiënten hebben een verband gedurende vier dagen en komen meestal drie keer op controle. Na vier à zes weken ben je meestal genezen. Je mag drie weken niet sporten, geen zware arbeid leveren of het vliegtuig nemen. Je mag een maand niet zwemmen.

Resultaat

De kansen op een goed resultaat van deze routine-ingreep zijn erg hoog en de risico’s zijn beperkt.

Centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 14/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith