AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Sluiten van een trommelvliesperforatie

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wanneer aangewezen?

Het sluiten van een trommelvliesperforatie noemen we een 'tympanoplastie'. Een perforatie van het trommelvlies wordt best geopereerd indien:

  • de patiënt graag wil zwemmen zonder dopje
  • er gehoorverlies voordoet
  • er regelmatig ontstekingen optreden

Bij kinderen doen we dit ongeveer vanaf de leeftijd van acht jaar.

Verloop

Een tympanoplastie is een routineingreep die bijna altijd in dagopname wordt uitgevoerd. Via een kleine insnede achter de oorschelp wordt een vliesje van de spier genomen ('fascia'). Dit dunne maar stevige vliesje wordt onder de perforatie geschoven en kleeft eraan vast. Over verloop van vier weken groeit het trommelvlies over dit vliesje heen en verdwijnt het vliesje (dat uiteindelijk dood materiaal is).

Hoewel dit in de volksmond dikwijls een 'trommelvliestransplantatie' wordt genoemd, wordt er dus enkel materiaal van de patiënt zelf gebruikt. Soms is het nodig de gehoorbeentjes te herstellen, bv. door het aanbrengen van een kleine prothese in het middenoor.

Richtlijnen voor thuis

Na de ingreep mag je drie weken niet sporten, geen zware arbeid leveren of het vliegtuig nemen. Verder mag je gedurende een maand niet zwemmen.

Patiënten hebben een verband gedurende vier dagen en komen meestal drie keer op controle. Na vier à zes weken ben je meestal genezen.

Resultaten

De kansen op een goed resultaat van deze routine-ingreep zijn erg hoog en de risico’s beperkt.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith