AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Schaamlipverkleining

Bij een deel van de vrouwen kunnen de binnenste (of ‘kleine’) schaamlippen veel groter zijn dan de buitenste (‘grote’) schaamlippen. Als deze kleine schaamlippen hierdoor teveel naar buiten steken, kan dat heel wat fysieke en psychologische hinder veroorzaken tijdens intieme betrekkingen, sportbeoefening (zoals fietsen) of het dragen van strakke kledij. Gezien het intieme en delicate karakter van deze aandoening, is het vaak niet gemakkelijk over deze aandoening met een arts te praten. Een schaamlipcorrectie wordt in alle discretie besproken en wordt op regelmatige basis uitgevoerd.

Wat houdt een schaamlipverkleining in?

Wat houdt een schaamlipverkleining in?

Een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De ingreep duurt 1 uur. Via een plastische techniek wordt de overtollige schaamliphuid voornamelijk aan de binnenzijde verwijderd en worden delicate zenuwstructuren bewaard. Zo wordt ook een litteken aan de schaamliprand vermeden zodat intieme betrekkingen op termijn volledig pijnloos zijn. Alle wondranden worden gesloten met zelfverteerbare hechtingen. De ingreep vereist geen overnachting in het ziekenhuis (dagziekenhuis).

Waarop moet ik letten na een schaamlipcorrectie?

Waarop moet ik letten na een schaamlipcorrectie?

Douchen na de ingreep is toegestaan en vormt een belangrijk aspect van de naverzorging. Een eenvoudig absorberend verband (inlegkruisje) volstaat de eerste 2 weken. Sporten en sexuele betrekkingen worden best vermeden gedurende 6 weken. Klassieke pijnstillers kunnen nodig zijn tijdens de eerste week na de operatie.

Zijn er mogelijke verwikkelingen na een schaamlipverkleining?

Zijn er mogelijke verwikkelingen na een schaamlipverkleining?

Nabloeding is een zeldzame verwikkelingen van een schaamlipcorrectie. Rust en eventuele ijsapplicatie na de ingreep verkleint de kans op nabloeding.

Wondloslating kan optreden als de postoperatieve instructies niet opgevolgd worden. Met de juiste wondverzorging zal dit meestal spontaan genezen zonder bijkomende littekens.

Een adequaat uitgevoerde schaamlipcorrectie heeft geen negatieve gevolgen op lange termijn.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Welk resultaat mag ik verwachten?

Een schaamlipverkleining zorgt ervoor dat de kleine schaamlippen zich terug binnen de grote schaamlippen bevinden, minder opvallend zijn en geen hinder geven tijdens betrekkingen, sport of het dragen van strakke kledij. Een schaamlipverkleining herstelt het vrouwelijk zelfvertrouwen dat vaak aangetast is door deze delicate problematiek. De littekens van deze ingreep zijn quasi onzichtbaar.

Wordt een schaamlipverkleining terugbetaald?

Wordt een schaamlipverkleining terugbetaald?

Als de hypertrofie van de kleine schaamlippen functionele hinder veroorzaakt, kan u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke terugbetaling.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 06/02/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vertriest Rudolf