AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Podologisch onderzoek met stap- en loopanalyse

Voor wie?

Voor wie?

Elke sport is anders, heeft haar specifieke bewegingen en wordt beoefend met aangepast schoeisel. Elke sport vergt dus iets anders van je lichaam. Een gericht onderzoek met een juiste behandeling op maat is dan ook zeer belangrijk. Het juiste schoeisel is belangrijk. Of je nu een beginnend sporter bent, of al wat verder gevorderd, of je sport in recreatief of competitief verband. Letsels door overbelasting tijdens het joggen, voetballen, tennissen, fietsen, turnen … of door sportieve ambities die je wil realiseren, komen vaak voor.

Laat je klachten behandelen of laat je preventief screenen. Met een preventief onderzoek brengen we alle risicofactoren in kaart om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken.

De voeten van kinderen zijn nog in volle groei en ontwikkeling. De manier waarop ze stappen en hoe ze hun voeten zetten, kunnen we dus nog bijsturen om latere problemen te voorkomen.

Maak je je zorgen om iets anders wat je opvalt bij je kind (platvoetjes, regelmatig struikelen, pijn aan de hiel na training ...)? Neem gerust vrijblijvend contact op voor een preventieve screening.

Onderzoek

Onderzoek

Via een uitgebreid en gericht vraaggesprek proberen we zoveel mogelijk te weten te komen over (de voorgeschiedenis van) jouw klacht. We bekijken ook jouw schoenen en sportschoenen.

We onderwerpen je voeten, knieën, heup, bekken en lage rug aan een grondig en gedetailleerd onderzoek. We nemen je van kop tot teen onder de loep met allerlei testen en metingen. Zo brengen we de stand en de beweeglijkheid van je gewrichten, spierkracht en spierlengte in kaart.

Tijdens een stap- en loopanalyse bekijken we je bewegingspatroon met een high-speedcamera en gespecialiseerde software om videobeelden te analyseren. We bekijken de drukverdeling onderaan de voet met een drukplaat. We kijken hoe je lichaam beweegt en leggen indien van toepassing, de link met je klacht.

Behandeling

Behandeling

Na het onderzoek bekijken we samen de verzamelde informatie en stellen we een behandelingsplan op. Misschien moet je de schoenen die je draagt, aanpassen. Misschien heb je functionele zolen op maat nodig. Of misschien moet je doorverwezen worden naar een arts, specialist of paramedicus. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende behandelingen

Als uit het onderzoek blijkt dat je zooltherapie nodig hebt, nemen we eerst een afdruk van je voeten met een ultraprecieze 3D-scan. Op basis van deze scan worden je podologische zolen digitaal en helemaal op maat gemaakt. Daarbij houden we voor elke patiënt rekening met de specifieke vereisten qua hardheid, vorm en eventuele andere aspecten. Wanneer je de zolen komt afhalen, passen we ze aan je voeten en schoenen aan. Na 4 tot 6 weken kom je langs voor een controleonderzoek, waarbij we de invloed van de zolen op je klacht nog eens van dichtbij bekijken.

Een juiste schoen kan veel leed en ellende voorkomen. Ook in combinatie met je podologische zolen is het juiste paar schoenen van belang. En dat is voor iedereen anders. Niet in het minst wanneer het om loop- of sportschoenen gaat. Als blijkt uit het onderzoek dat we je klacht kunnen oplossen met de juiste schoenen, dan overlopen we samen alle mogelijkheden en krijg je schoenadvies op maat mee naar huis.

In het sportmedisch centrum werken we heel nauw samen met de sportarts en kinesitherapeut, maar ook met andere disciplines in het ziekenhuis. Als uit het onderzoek blijkt dat er een andere oorzaak aan de basis van je klachten ligt, dan verwijzen we je door om je klacht vanuit alle invalshoeken te bekijken en aan te pakken.

Praktische info

Praktische info

Reken voor het onderzoek ongeveer anderhalf uur. Zo is er voldoende tijd om alle info te verzamelen, alle metingen grondig uit te voeren, samen de resultaten te bespreken en een behandeling op maat uit te werken.

Wat breng je mee?

  • Sportshirt en -short (tot boven de knie)
  • Een paar schoenen dat je dagelijks draagt en je sportschoenen
  • Eventueel je huidige zolen
  • Eventueel medische beeldvorming of andere relevante medische verslagen.

Contact

Contact

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 12/04/2024