AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

MR-onderzoek onder narcose bij kinderen

Wat is het?

Wat is het?

De behandelend arts van je kind vroeg een MR-onderzoek aan. MR (magnetische resonantie) is een techniek om zonder röntgenstralen afbeeldingen te maken. Dit onderzoek wordt ook wel MRI of NMR genoemd. Met een sterke magneet en radiogolven worden tijdens dit onderzoek afbeeldingen van het lichaam gemaakt. Deze techniek kan onder andere weke delen van het lichaam in beeld brengen. Dat zijn bijvoorbeeld hersenweefsel, ruggenmerg, tussenwervelschijven, pezen, spieren en bloedvaten.

Het MR-onderzoek is volledig veilig en pijnloos, maar zeer luidruchtig. Omdat het onderzoek tot ongeveer een halfuur duurt en de patiënt volledig stil moet liggen, wordt de MR bij kleine kinderen steeds onder narcose uitgevoerd.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Voorbereiding

 • Je kind moet nuchter zijn voor het MR-onderzoek onder narcose.
  • Als je kind borstvoeding krijgt, mag het drinken tot vier uur voor het geplande onderzoek.
  • Als je kind flesvoeding of flessenmelk drinkt, mag het drinken tot zes uur voor het geplande onderzoek.
  • Een licht ontbijt kan nog tot 6 uur voor het geplande onderzoek.
 • Omdat het onderzoek verloopt met behulp van een sterke magneet, moeten alle metalen voorwerpen verwijderd worden.
  • Kleed je kind comfortabel zonder metalen voorwerpen zoals een metalen ritssluiting of knopen.
  • Verwijder oorringen en haarspelden.
  • Verwittig de verpleegkundige als er zich prothesen in het lichaam van je kind bevinden of als je kind een tandbeugel draagt.

Onderzoek

Een medewerker begeleidt je kind tot aan de MR-zaal. Ouders kunnen meegaan tot in de voorbereidingsruimte. Indien je dit wenst en in samenspraak met de anesthesist kan je bij je kind blijven tot aan de narcose. Nadien zal een verpleegkundige je naar de wachtruimte van de ontwaakzaal leiden. De anesthesist blijft aanwezig tijdens het volledige onderzoek.

Soms is een infuus nodig om contraststof toe te dienen. Dit gebeurt wanneer je kind al onder narcose is. Na het onderzoek wordt je kind onder begeleiding van de anesthesist en de anesthesieverpleegkundige naar de ontwaakzaal gebracht om rustig wakker te worden. Er kan één ouder bij het kind blijven in de ontwaakzaal. De anesthesist beslist wanneer je kind terug naar de kinderafdeling gebracht mag worden.

Reken ongeveer een tot anderhalf uur voor dit onderzoek (van narcose tot terugkeer op de kinderafdeling).

Eens terug op de kinderafdeling mag je kind na 30 minuten of als het goed wakker is, eten en drinken. Als dit vlot verloopt, mag je met je kind de afdeling verlaten.

Resultaat

Resultaat

De uitslag van het onderzoek kunnen we niet onmiddellijk meedelen. De grote hoeveelheid beelden wordt eerst verwerkt en nadien door de radioloog beoordeeld. De resultaten van het onderzoek worden daarna naar de behandelend arts doorgestuurd. Dit duurt een tweetal werkdagen. Je arts zal de resultaten dan met jou bespreken.

Folder

Folder

Meer info vind je in onderstaande folder.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024