AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Liposuctie

Een liposuctie, ook wel bekend als een liposculptuur, is de gouden standaard in de behandeling van ongewenste vetophopingen. Deze zijn vaak hormonaal bepaald en weinig gevoelig aan dieet of sportbeoefening.

Zo bevinden de ongewenste vetophopingen bij vrouwen zich vaak aan de dijen, de heupen (‘zadeltassen’), de billen, de knieën, de bovenarmen of de buik. Bij mannen is de vetdistributie meer ‘gecentreerd’ rond de buik, de borst (pseudogynaecomastie) of de kin.

Een liposuctie is geen vermageringsoperatie en heeft weinig tot geen effect op cellulitis. Door de evolutie van de techniek is een liposuctie in de handen van een erkend plastisch chirurg een veilige operatie met opmerkelijke resultaten en quasi onzichtbare littekens.

Ben ik een goede kandidaat voor liposuctie?

Ben ik een goede kandidaat voor liposuctie?
  • Indien je plaatselijke vetophopingen hebt die je niet weggewerkt krijgt met dieet of sportbeoefening en je huid heeft nog een goede elasticiteit, dan kan een liposuctie voor jou een goede oplossing betekenen.

  • Indien de elasticiteit van de huid verdwenen is (bijvoorbeeld na zwangerschap of zware vermagering), zal een liposculptuur voor jou niet de aangewezen ingreep zijn maar ben je eerder een kandidaat voor een buikwandcorrectie, armlift, dijlift of bodylift.

Wat houdt een liposuctie precies in?

Wat houdt een liposuctie precies in?

Eeen liposuctie wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving. Slechts heel beperkte vetophopingen kunnen onder plaatselijke verdoving behandeld worden. De duur van de ingreep hangt af van de omvang en het aantal vetophopingen die je wenst te laten behandelen.

Eerst wordt de operatiestreek geïnfiltreerd met een grote hoeveelheid vloeistof (‘tumescent technique’). Door deze vloeistof kan het vet met een minimale hoeveelheid bloedverlies worden weggezogen en worden delicate structuren zoals zenuwen en bloedvaten beschermd. Nadien wordt het vet via incisies van enkele millimeters met speciale zuigcanules verwijderd.

Door het gebruik van de ‘WAL’ (Waterjet Assisted Lipoplasty) techniek, worden de vetcellen bovendien met een fijne waterstraal losgeweekt zodat ze gemakkelijker verwijderd worden wat het genezingsproces ten goede komt. Vet dat op deze manier weggezogen wordt, kan nadien ook hergebruikt worden om andere regio’s (zoals de billen of borsten) te vergroten. Deze techniek heet lipofilling.

Bij de zogenaamde liposculptuur kan de plastisch chirurg dus als het ware het lichaam gaan ‘sculpteren’ door bepaalde vetophopingen weg te nemen en andere lichaamszones op te vullen. Na de operatie wordt speciale drukkledij (drukkorset of -panty) aangelegd. Een liposuctie gebeurt op ambulante basis (dagziekenhuis).

Hoe verloopt de nazorg van een liposuctie?

Hoe verloopt de nazorg van een liposuctie?

Na de ingreep dient men een tweetal weken rust in acht te nemen. De blauwe verkleuringen verdwijnen na 2-3 weken. Bepaalde zones kunnen als verdoofd aanvoelen gedurende enkele maanden. De drukpanty dient ongeveer 6 weken gedragen te worden (4 weken dag en nacht, daarna nog 2 weken overdag). Postoperatieve controleraadplegingen worden standaard voorzien na 1 week, 6 weken en 3-6 maanden. De pijn is goed te verdragen met klassieke postoperatieve pijnstillers. Het definitieve resultaat is pas zichtbaar na 3-4 maanden. Indien de elasticiteit van de huid onvoldoende is, kan deze eventueel verbeterd worden met een aanvullende radiofrequentiebehandeling van de huid.

Wat zijn de mogelijke verwikkelingen van een liposuctie?

Wat zijn de mogelijke verwikkelingen van een liposuctie?

Nabloeding en infectie zijn zeer zeldzame verwikkelingen bij een liposuctie.

Thrombo-embolische fenomenen (klonter in de kuitaders, vetembolie of longembolie) wordt vermeden door de tumescentietechniek, eventuele toediening van een bloedverdunner voor en na de ingreep bij risicopatiënten en het dragen van speciale drukkousen tijdens de ingreep. Ook rookstop kan de kans op deze verwikkeling verminderen.

Wordt een liposuctie terugbetaald?

Wordt een liposuctie terugbetaald?

Een liposuctie wordt beschouwd als een zuiver esthetische ingreep en komt niet in aanmerking voor terugbetaling door de mutualiteiten.


Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Craggs Barbara