AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Laparoscopische wegname van de niercyste

Wat is het?

Wat is het?

Door middel van een kijkoperatie of laparoscopie wordt de wand van de cyste uitgesneden. Via drie of vier kleine snedes in de buik worden een camera en instrumenten ingebracht. Met behulp van deze instrumenten wordt een stuk van de cystewand ingesneden en wordt de cyste leeggezogen. Bij het beëindigen van de ingreep wordt een drain geplaatst om het inwendige wondvocht af te voeren.

Verloop ingreep

Verloop ingreep

Voor de ingreep

Je moet minstens zes uur nuchter zijn voor de ingreep plaatsvindt. De inname van bloedverdunners wordt op voorhand gestopt, na overleg met de behandelende arts.

Na de ingreep

Eén dag na de operatie kan je normaal opnieuw eten en drinken. Fysieke inspanningen moeten gedurende drie à vier weken vermeden worden.

De drain wordt pas verwijderd wanneer er bijna geen vocht meer uitkomt. Wondhechtingen of -haakjes moeten verwijderd worden 10 - 14 dagen na de ingreep. Na enkele dagen kan de patiënt normaal het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Postoperatief kan er soms sprake zijn van pijnklachten in de zij of van wat vochtverlies uit de wonde. Deze klachten verbeteren normaal spontaan over verloop van enkele dagen.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip