AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Inspanningstest

Wat is het?

Wat is het?

De inspanningstest is een fietstest, doorgaans op een hometrainer, die in een aantal gevallen plaatsvindt onder toezicht van de cardioloog:

  • bij pijnklachten in de borststreek.
  • om ritmestoornissen te beoordelen.
  • om het effect van een behandeling te onderzoeken.

Tijdens het onderzoek ziet de arts:

  • de aanpassingen van je hart aan fysieke inspanning (situatie met hoge zuurstofnood).
  • eventuele afwijkingen op het elektrocardiogram die zouden kunnen wijzen op zuurstoftekort in de hartspier bij inspanning.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Voorbereiding

Een bijzondere voorbereiding is niet nodig. Zorg voor gemakkelijke kleding en schoenen waarin je goed kan bewegen.

Onderzoek

Het onderzoek start met afname van een elektrocardiogram (ECG) in rust. Hiervoor worden elektroden met een zuigsysteem op je bovenlichaam bevestigd. Na het rust-ECG zullen we je hart op dezelfde manier monitoren terwijl je fietst op een hometrainer. De fietsweerstand wordt geleidelijk aan opgedreven totdat je je maximale hartslag bereikt hebt. Als je niet meer verder kan fietsen, zeg je dit tegen de cardioloog of verpleegkundige. De duur van de test hangt gedeeltelijk af van je leeftijd en conditie.

Nazorg

Bij deze test is geen bijzondere nazorg nodig.

Welke risico's zijn er?

Welke risico's zijn er?

De fietstest wordt uitgevoerd onder controle van bloeddruk en elektrocardiogram. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. Mogelijke klachten die kunnen optreden tijdens de fietstest zijn:

  • Pijn op de borst (een gevolg van zuurstoftekort van de hartspier bij een vernauwing van de kransslagader). In dit geval wordt de test meestal stopgezet en gaan de klachten vanzelf over. Als ze blijven aanhouden, kan de arts je medicatie geven om de klachten te verhelpen.
  • Soms kunnen ook ritmestoornissen optreden die meestal vanzelf verdwijnen. Apparatuur en medicijnen om eventuele ritmestoornissen te behandelen zijn altijd aanwezig.

Resultaat

Resultaat

Bij een negatieve test kan je de inspanning waarschijnlijk goed volhouden. Er treden geen klachten op en er zijn geen veranderingen in jouw ECG tijdens de inspanning. De kans dat je een vernauwing van een kransslagader hebt, is klein.

Als je wel klachten krijgt tijdens de inspanning of als er afwijkende resultaten zijn na de fietsproef, zal de cardioloog deze met jou bespreken. Vaak zullen er bijkomende onderzoeken worden voorgesteld om hartproblemen op te sporen of uit te sluiten.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Provenier Frank