AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Huidtumoren en littekencorrecties

Het verwijderen van huidtumoren (dermatochirurgie) behoort tot de vaakst uitgevoerde ingrepen in de praktijk van de plastisch chirurg.

Omwille van de zichtbare localisatie, vormen huidtumoren in het gelaat vaak een reden tot bezorgdheid. Bepaalde goedaardige aandoeningen kunnen behandeld worden met laser, cryotherapie (bevriezing) of andere dermatologische behandelingen. Goedaardige tumoren en zeker kwaadaardige tumoren, pigmentletsels (naevi), cysten en lipomen (vetbolletjes) dienen chirurgisch weggenomen te worden. Door het aanwenden van de nieuwste plastische technieken, kan de plastisch chirurg ervoor zorgen dat het verwijderen van de huidtumor minimaal zichtbare littekens achterlaat. Ook op andere plaatsen in het lichaam kan voor huidtumoren beroep gedaan worden op de expertise van een plastisch chirurg om de littekens te beperken.

Hoe gebeurt de chirurgische wegname van een huidtumor?

Hoe gebeurt de chirurgische wegname van een huidtumor?

De meeste huidtumoren worden onder lokale verdoving weggenomen. Bij bepaalde kwaadaardige gezwellen wordt ook gebruik gemaakt van vriescoupe-onderzoek tijdens de operatie, waarbij de anatomo-patholoog onder de microscoop kijkt of de tumor volledig weggenomen is, alvorens de plastisch chirurg de wonde gaat reconstrueren. Slechts in zeldzame gevallen worden grote huidgezwellen onder algemene verdoving weggenomen.

Hoe zit het met littekens na dermatochirurgie?

Hoe zit het met littekens na dermatochirurgie?

Door het respecteren van de huidspanningslijnen in het gelaat, de atraumatische behandeling van de huidflappen, adequate draadkeuze en de ervaring met plastische technieken, kunnen huidtumoren vandaag met relatief weinig zichtbare littekens weggenomen worden. Littekens blijven nog een tijdje zichtbaar als rode lijntjes maar deze vervagen met de tijd. Je chirurg zal je tevens aanraden bepaalde littekencrèmes aan te brengen en tijdelijk UV-bescherming te gebruiken. Ook littekencorrectie is mogelijk.

Kunnen ontsierende littekens gecorrigeerd worden met plastische chirurgie?

Kunnen ontsierende littekens gecorrigeerd worden met plastische chirurgie?

Littekens van een trauma, brandwonden of vroegere ingrepen kunnen vaak door plastische chirurgie verbeterd worden (littekencorrectie). Het litteken kan echter niet volledig weggenomen worden. Men wacht best een jaar alvorens men een littekencorrectie laat uitvoeren aangezien een litteken spontaan nog heel wat kan verbeteren gedurende het eerste jaar.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 06/02/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vertriest Rudolf