AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Elektromyoneurografie (EMNG)

Door m­­iddel van elektromyoneurografie (EMNG) kan de arts de functie van zenuwen en spieren in kaart brengen. Zo kan er gekeken worden of de zenuw ergens ingeklemd zit of beschadigd is. In sommige gevallen kunnen ook spierproblemen opgespoord worden.

Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit het geleidingsonderzoek (elektroneurografie). Hierbij worden schokjes toegediend om zo de geleidingen van de zenuwen te controleren. We kijken onder meer naar de snelheid, de grootte en breedte van de golven.

Het tweede deel van het onderzoek bestaat uit het naaldonderzoek (elektromyografie). Hierbij prikken we met naalden verschillende spieren aan. We beoordelen de spier met een fijn naaldje in rust, lichte en maximale contractie.

Belangrijk is om de dagen voor het onderzoek geen crème aan je handen of benen te doen, gezien dit het geleidingsonderzoek kan bemoeilijken. Indien je bloedverdunners neemt waarbij de INR-waarde gecontroleerd dient te worden, is het belangrijk kort voor het onderzoek je INR-waarde te laten controleren.

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024