AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Elektromyografie en geleidingsonderzoek

Wat is het?

Wat is het?

Deze onderzoeken zijn nuttig om na te gaan of er sprake is van een spier- of zenuwziekte.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Het onderzoek wordt door een arts uitgevoerd.

Het bestaat uit twee delen:

  1. Door schokjes te geven doorheen de huid wordt een zenuw gestimuleerd. Op die manier gaan we na of die zenuw de signalen nog goed kan doorgeven.
  2. Bij het naald-EMG wordt een heel fijn naaldje in een spier gestoken om de elektrische signalen hiervan op te vangen. Daarmee kijken we na of er zenuwschade of spierschade is.

Onderzoek

Onderzoek

Hou rekening met de volgende praktische zaken:

  • Een huidcrème kan een deel van het onderzoek bemoeilijken. Wij willen je dan ook vragen om de dag van het onderzoek geen huidcrème te gebruiken.
  • Indien je steunkousen hebt voor vochtstapeling ter hoogte van de voeten en/of onderbenen, vragen we je die de dag van het onderzoek zeker te dragen. Houd er wel rekening mee dat ze tijdens het onderzoek waarschijnlijk zullen verwijderd worden.
  • Kleed je voldoende warm wanneer het koud is. Erg koude ledematen, vooral handen en voeten, maken de interpretatie van een deel van het onderzoek soms moeilijk.
  • Neem je Mestinon als medicament voor myasthenie én kom he voor myasthenietesten? Neem de 12 uur voor de geplande start van het onderzoek geen Mestinon.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 01/12/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Aers Isabelle