Onderzoeken & behandelingen

Elektromyografie en geleidingsonderzoek

Wat is het?

Wat is het?

Deze onderzoeken zijn heel nuttig om na te gaan of er sprake is van een spier- of zenuwziekte.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Het onderzoek wordt door een arts uitgevoerd en bestaat uit twee delen:

  • Bij het geleidingsonderzoek wordt door schokjes te geven doorheen de huid een zenuw gestimuleerd om na te gaan of die zenuw de signalen nog goed kan doorgeven.
  • Bij het naald-EMG wordt een heel fijn naaldje in een spier gestoken om de elektrische signalen hiervan op te vangen: hiermee kunnen we kijken of er zenuwschade of spierschade aanwezig is.

Onderzoek

Onderzoek

Gelieve met volgende praktische zaken rekening te houden naar aanleiding van het onderzoek.

  • Het gebruiken van een huidcrème kan een deel van het onderzoek bemoeilijken. Wij willen je dan ook vragen om de dag van het onderzoek geen huidcrème te gebruiken.
  • Indien je steunkousen hebt omwille van vochtstapeling ter hoogte van de voeten en/of onderbenen, vragen we je die de dag van het onderzoek zeker te dragen. Houd er wel rekening mee dat die tijdens het onderzoek waarschijnlijk zullen verwijderd worden.
  • Mogen wij je ook vragen om je bij koude voldoende warm te kleden? Erg koude ledematen, vooral handen en voeten, maken de interpretatie van een deel van het onderzoek soms moeilijk.
  • Indien je Mestinon neemt als medicament voor myashthenie én je moet komen voor myasthenietesten, gelieve dit dan ook de 12 uur voor de geplande start van het onderzoek niet in te nemen.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Neurologie

Laatste publicatiedatum: 17/05/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Aers Isabelle