AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Cochleair implantaat

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wanneer aangewezen?

Wanneer een hoorapparaat onvoldoende resultaat geeft, kan een cochleair implantaat een enorme verbetering van levenskwaliteit geven. Dit is een vuistregel wanneer telefoneren niet meer lukt en het dus de moeite zeker loont om eens te testen of een implant nuttig zou kunnen zijn.

Een gehoortest wijst uit of een implantaat nuttig is en of het terugbetaald wordt. Indien aan de vereisten is voldaan, wordt het implant (ter waarde van ongeveer 18.000 euro, met ingreep en revalidatie) volledig terugbetaald.

Verloop

Voor de ingreep:

De ingreep van dit implantaat duurt een drietal uur. Meestal blijf je een nacht in het ziekenhuis, maar soms kan de ingreep ook doorgaan in een dagopname.

Na de ingreep:

Na de ingreep kan lichte evenwichtslast (geen hevige vertigo, dat is zeer uitzonderlijk), lichte pijn en een tijdelijke smaakverandering optreden. Vervolgens kom je nog eens op controle tien dagen na de ingreep.

Mogelijke risico's

Bij het plaatsen van een cochleair implantaat zijn er dezelfde mogelijke risico’s zoals bij andere grotere ooringrepen. Volgende risico's komen zelden voor:

  • gehoorverlies
  • evenwichtsstoornissen
  • verlamming van de aangezichtszenuw (facialisparalyse): we gebruiken steeds een zenuwmonitoring tijdens de ingreep die ons op de hoogte brengt wanneer we in de buurt van de zenuw komen
  • lekkage van hersenvocht of hersenvliesontsteking.

Implantaten kunnen na verloop van tijd kapot gaan of uitgestoten worden, dit komt echter zeer zeldzaam voor.

Resultaten

Na enkele weken ga je naar De Oorgroep in Deurne voor de 'fitting': het aanschakelen en bijregelen van het implantaat. Bij het aanschakelen zijn patiënten dikwijls wat ontgoocheld. Enkele weken later worden de instellingen bijgesteld en gaat het al veel beter. Na enkele maanden tot een jaar zijn de meeste patiënten erg tevreden en willen ze niet meer zonder hun implantaat.

Nadien word je jaarlijks bij 'De Oorgroep' opgevolgd om het implantaat volgens de nieuwste algoritmen bij te regelen voor een maximaal resultaat.

In sommige ziekenhuizen wordt deze 'fitting' (bijregeling) in het ziekenhuis zelf gedaan. Wij werken met 'De Oorgroep' omdat zij over een zeer grote expertise beschikken en ze zelf veel onderzoek doen dat wereldwijd erkend wordt. Bijgevolg kunnen ze de instellingen juist dat tikkeltje beter regelen dan anderen. Op die manier kan je het onderste uit de kan halen voor je implantaat. Daarnaast zijn onze patiënten er alsook zeer tevreden over.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith