Wanneer aangewezen?

Wanneer een hoorapparaat onvoldoende baat brengt, kan een cochleair implant een enorme verbetering van levenskwaliteit geven. Een vuistregel is dat, als telefoneren niet meer lukt, het de moeite loont om eens te testen of een implant nuttig zou kunnen zijn.

Verloop ingreep

Een gehoortest wijst uit of een implantaat nuttig is en of het terugbetaald wordt. Indien aan de vereisten wordt voldaan, wordt het implant (ter waarde van ongeveer 18.000 euro, met ingreep en revalidatie) volledig terugbetaald.

Ingreep

De ingreep duurt een drietal uur. Meestal blijf je een nacht in het ziekenhuis maar soms kan de ingreep ook doorgaan in dagopname.

Na de ingreep

Na de ingreep kan lichte evenwichtslast (geen hevige vertigo, dat is zeer uitzonderlijk), lichte pijn en tijdelijke smaakverandering optreden.
Je komt op controle na 10 dagen.

Mogelijke risico's

Bij het plaatsen van een cochleair implantaat zijn er dezelfde mogelijke risico’s als bij andere grotere ooringrepen. Volgende risicio's komen zelden voor:

  • Gehoorverlies
  • Evenwichtstoornissen
  • Verlamming van de aangezichtszenuw (facialisparalyse): we gebruiken steeds een zenuwmonitoring tijdens de ingreep die ons op de hoogte brengt wanneer we in de buurt van de zenuw komen,
  • Lekkage van hersenvocht of hersenvliesontsteking.

Implantaten kunnen na verloop van tijd kapot gaan, uitgestoten worden … maar dit is zeer zeldzaam.

Resultaat en verdere opvolging

Na enkele weken ga je naar De Oorgroep in Deurne voor de "fitting": het aanschakelen en bijregelen van het implantaat. Bij het aanschakelen zijn patiënten dikwijls wat ontgoocheld. Enkele weken later worden de instellingen bijgesteld en gaat het al veel beter. Na enkele maanden tot een jaar zijn de meeste patiënten erg tevreden en willen ze niet meer zonder hun implantaat.

Nadien word je jaarlijks bij De Oorgroep opgevolgd, om het implantaat telkens volgens de nieuwste algoritmen bij te regelen, zodat je maximaal resultaat hebt.

In sommige ziekenhuizen wordt deze 'fitting' (bijregeling) in het ziekenhuis zelf gedaan. Wij werken met De Oorgroep omdat zij een zeer grote expertise hebben, ze zelf veel onderzoek doen dat wereldwijd erkend wordt, en daardoor de instellingen juist dat tikkeltje beter kunnen regelen dan anderen. Zo kan je het onderste uit de kan halen voor je implantaat. Onze patiënten zijn er erg tevreden over.

Centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 14/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith