AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Centraal veneuze katheter

Wat is het?

Wat is het?

Op de dienst intensieve zorg bewaken we in eerste instantie de levensbelangrijke functies van het lichaam van ernstig zieke patiënten of patiënten die dreigen een levensbedreigend probleem te ontwikkelen. Hiertoe maken we gebruik van een aantal verschillende bewakingsstrategieën.

Een van deze technieken is een centraal veneuze katheter. Deze soort katheter is een buisje dat door de huid wordt geplaatst ter hoogte van het sleutelbeen, de hals of de lies in de grote holle aders van het lichaam. Met dat buisje beoordelen we de mate waarin er voldoende vocht aanwezig is in het lichaam. Het buisje kan ook gebruikt worden om medicijnen toe te dienen.

Via de centraal veneuze katheter kunnen we de patiënt ook gaan behandelen: sommige medicijnen veroorzaken irritatie van de aders in de arm of het been. Andere medicijnen moeten dicht bij het hart in de bloedbaan worden toegediend om goed resultaat op te leveren. In dergelijke gevallen zal een buisje geplaatst worden in een holle ader in de hals, onder het sleutelbeen of in de lies.

Mogelijke risico's

Mogelijke risico's

De risico’s van deze procedure zijn beperkt en kunnen indien nodig adequaat behandeld worden.

De voornaamste risico’s zijn:

  • een klaplong
  • een bloeding
  • pijn tijdens en na het plaatsen van de katheter

Op lange termijn bestaat er een risico op infectie. Hiervoor wordt er dagelijks een controle van de katheter uitgevoerd en bij twijfel wordt een nieuwe katheter geplaatst.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 26/12/2023