AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Borstvergroting met eigen vetweefsel

Ben je niet tevreden over het volume van je borst, of wens je graag een maatje meer? Je kan bij ons terecht voor een borstvergroting met eigen vet, ook wel bekend als lipofilling.

Door de evolutie van de lipofilling is het heden ten dage mogelijk borsten te vergroten met eigen vetweefsel (autologe borstaugmentatie). Door middel van liposuctie neemt de chirurg overtollig vetweefsel weg ter hoogte van buik of dijen en hergebruikt dit om de borsten te vergroten. De grote voordelen van deze techniek zijn de afwezigheid van littekens en het permanente resultaat (er worden geen prothesen geplaatst die ooit vervangen moeten worden). Het nadeel is dat de gewenste vergroting van het borstvolume vaak niet in 1 operatie bereikt wordt, aangezien de chirurg het volume van de borst slechts geleidelijk aan kan opbouwen (anders sterft een te groot deel van het getransplanteerde vet af). Vaak zijn dus meerdere procedures noodzakelijk om de gewenste borstvergroting te bereiken (gemiddeld 3 lipofillingsessies voor 2 cupmaten).

Kom ik in aanmerking voor een borstvergroting met eigen vetweefsel?

Kom ik in aanmerking voor een borstvergroting met eigen vetweefsel?
  • Je bent ontevreden over het volume van je borst. Je borsten zijn niet zeer klein en je verlangt een beperkte vergroting of wat vollere borsten.
  • Je hebt wat vetoverschotten ter hoogte van buik of dijen die gebruikt kunnen worden voor de borstvergroting.
  • Je bent geboren met een duidelijke borstasymmetrie waarbij slechts één van de twee borsten afwijkend is en vergroot moet worden. Aangezien het 1-zijdig plaatsen van een prothese ook tot de mogelijkheden behoort, zal dit vaak tot asymmetrie leiden op termijn. Een correctie met eigen vetweefsel zorgt voor een natuurlijkere, blijvende en symmetrischere oplossing.
  • Je hebt jarenlang borstprothesen gehad maar je dient ze om welke reden dan ook te laten verwijderen. Je verkiest geen siliconen implantaat meer te gebruiken maar je hebt schrik dat de overblijvende borst zonder prothese te ‘leeg’ zal zijn. In dat geval kan onmiddellijk na het verwijderen van de prothese, lipofilling toegepast worden om de borst terug op te vullen.

Hoe verloopt een borstvergroting met eigen vetweefsel?

Hoe verloopt een borstvergroting met eigen vetweefsel?

De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt ongeveer 2.5 uren (beiderzijdse vergroting). De arts maakt hierbij gebruik van de BEAULI-methode. Eerst wordt een zeer atraumatische liposuctie uitgevoerd met behulp van Waterjet-Assisted Liposuction (WAL). Door het losweken van de vetcellen met een fijne waterstraal, worden minder vetcellen beschadigd en is het overlevingspercentage van de vetcellen hoger (50-80%). Het vet wordt gezuiverd en ingespoten in de borsten via enkele kleine (2 mm) incisies in de borstplooi. De incisies van de liposuctie en de lipofilling worden gesloten. Een elastisch drukverband wordt aangebracht ter hoogte van de zone van liposuctie (buikband of lipopanty). Je mag het ziekenhuis dezelfde dag verlaten (opname in dagziekenhuis).

Hoe verloopt het herstel?

Hoe verloopt het herstel?

De drukkledij ter hoogte van buik of dijen dient 6 weken gedragen te worden (3 weken dag en nacht, daarna nog 3 weken overdag). Ter hoogte van de borsten mag geen enkele druk uitgeoefend worden. Je mag dus ook geen beha dragen gedurende 4 weken. Je mag douchen na de ingreep. Ter hoogte van de liposuctiezone zal de huid gezwollen zijn, blauwe plekken vertonen en verdoofd aanvoelen. De borsten zijn onmiddellijk na de operatie groter dan het uiteindelijke resultaat zal zijn (enerzijds door zwelling, anderzijds doordat een deel van het ingespoten vetweefsel afsterft). De eerste week voelen de geopereerde zones pijnlijk aan (zoals spierpijn) en is het aangewezen pijnstillers te nemen. Licht werk is mogelijk na 1 week. Intensief sporten met gebruik van de borstspieren wordt afgeraden gedurende 6 weken. Controle-consultaties worden voorzien na 1 week, 6 weken, 3-6 maanden en 1 jaar. Het definitief resultaat van de borstvergroting met eigen vetweefsel is zichtbaar na 3 maanden. Een volgende lipofillingsessie kan uitgevoerd worden na 3-6 maanden.

Zijn er mogelijke verwikkelingen?

Zijn er mogelijke verwikkelingen?
  • Nabloeding. Slechts zelden dient een heroperatie te gebeuren om een nabloeding (hematoom) te verwijderen. Het gebruik van het elastisch drukkorset en het respecteren van de postoperatieve instructies maakt de kans op nabloeding zeer klein.
  • Een infectie van de operatiewonde is zeldzaam behalve bij rokers en diabetici. Rookstop enkele weken vóór en na de operatie zijn zeker aangewezen. Goede glycemiecontroles bij diabetici zijn eveneens onontbeerlijk. Hoge koorts en roodheid van de borst na de ingreep kan op infectie wijzen en dient onmiddellijk aan je behandelende chirurg gemeld te worden. Een infectie wordt behandeld met antibiotica.
  • Vetnecrose: Het verdwijnen van een deel van de ingespoten vetcellen is inherent aan de operatie aangezien het vet geen eigen bloedvoorziening heeft. Roken veroorzaakt een vermindering van de bloedvoorziening en verkleint het overlevingspercentage van het vet. Soms kan het afsterven van een hoeveelheid vet aanleiding geven tot de vorming van een vetnecrosecyste. Deze cysten treden soms pas op na verschillende maanden maar zijn ongevaarlijk. Indien een cyste wat groter en ook voelbaar is, kan ze tijdens de consultatie aangeprikt en leeggezogen worden. Soms geeft het afsterven van vetcellen aanleiding tot de vorming van kleine verkalkingen (calcificaties). Deze verkalkingen zijn eveneens ongevaarlijk maar zijn zichtbaar op een mammografie en kunnen soms wat ongerustheid veroorzaken, aangezien bepaalde borsttumoren ook verkalkingen kunnen tonen op mammografie. Gelukkig kan een geoefend radioloog deze verkalkingen goed onderscheiden van verkalkingen die veroorzaakt worden door kwaadaardige borsttumoren.

Wordt een borstvergroting met eigen vetweefsel terugbetaald?

Wordt een borstvergroting met eigen vetweefsel terugbetaald?

Een beiderzijdse borstvergroting met eigen weefsel is een esthetische ingreep die niet terugbetaald wordt door de zorgverzekering.

Slechts bij geselecteerde gevallen van borstasymmetrie door éénzijdige verminderde borstontwikkeling kan een deel van de kosten terugbetaald worden door de zorgverzekering mits voorafgaande toestemming van de mutualiteit.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 06/02/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vertriest Rudolf