AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Pigmentstoornissen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Pigmentstoornissen zijn aandoeningen waarbij er een verstoring is in het pigment van de huid. Het kan gaan om:

  • te veel pigment (hyperpigmentatie), donkere vlekken
  • te weinig pigment (=hypopigmentatie), bleke vlekken
  • pigment dat volledig weg is (=depigmentatie), witte vlekken

Er zijn verschillende oorzaken voor pigmentstoornissen in de huid. Vaak voorkomende aandoeningen worden hieronder besproken.

Melasma, ook wel een zwangerschapsmasker genoemd, ziet eruit als donkere vlekken symmetrisch in het gezicht.

In de zomer worden de vlekken donkerder, in de winter zijn ze duidelijk bleker. De zon speelt hier een belangrijke rol.

Melasma wordt meest gezien bij vrouwen. Wat betreft de vrouwelijke hormonen wordt dit meestal gezien bij zwangere vrouwen of bij vrouwen die orale anticonceptie (de pil) nemen. Ook weten we dat parfums en geparfumeerde crèmes het ontstaan van de vlekken bevorderen.

Behandeling:

  • In de zomer is belangrijk een goede zonbescherming voorzien.
  • Tijdens de winter kan gewerkt worden met afblekende crèmes.
  • Soms wordt ook medicatie gestart.

Na ontsteking van de huid kan een verkleuring optreden. Deze verkleuring kan zowel donkerder of bleker zijn. Zo zien we dat een lang bestaand eczeem tijdelijk een bruine kleur kan nalaten. Ook na een behandeling met bevriezen (cryotherapie), een ingreep, een laserbehandeling of een peeling dien je de zon steeds te mijden en dit om post-inflammatoire hyper-/hypopigmentatie te vermijden.

Je dermatoloog kan je hierin verder advies geven.

Vitiligo is een goedaardige huidaandoening waarbij melkwitte vlekken ontstaan op de huid en soms ook in de haren. Dit is duidelijker te zien in de zomer, met snel verbranden door de zon. In de winter valt de aandoening minder op, omdat er dan minder contrast is met de ‘normale’ huid. De aandoening komt vrij frequent voor, ongeveer 1% de bevolking heeft het. Het komt meest voor rond de leeftijd van 20-30 jaar, maar je kan het op iedere leeftijd zien ontstaan. Je wordt nooit geboren met vitiligo. Witte vlekken bij de geboorte kunnen wel een andere oorzaak hebben, bespreek dit met je dermatoloog.

Het is een auto-immune aandoening. Dat wil zeggen dat ons eigen afweersysteem onze pigmentcellen gaat aanvallen. In de vitiligovlekken zijn er geen pigmentcellen meer aanwezig (= depigmentatie).

Vaak komt deze aandoening in families voor met vitiligo of andere auto-immune aandoeningen (bv. schildklierziekten, reumatisch lijden, darmziekten).

Er zijn verschillende crème-behandelingen. Die moeten de verdere uitbreiding van de witte vlekken tegengaan (= stabilisatie). Het gaat om crèmes met cortisone en ook immunomodulatoren (zoals pimecrolimus en tacrolimus). De vlekken kunnen repigmenteren (= terug pigment bevatten), maar hiervoor is een stabilisatie van de aandoening (door de crèmes) en nadien ook ultraviolet licht nodig. Ultraviolet licht halen we uit zonlicht, maar kan ook via lichttherapie voorzien worden. Belangrijk is dat deze witte vlekken heel snel verbranden. Overmatige zonblootstelling is niet aangeraden. Het aanbrengen van zonnecrèmes is zeker noodzakelijk.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024