AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Virale hepatitis

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Hepatitis A, B, C, D, E virussen, CMV (cytomegalie-virus) en het Epstein-Barr-virus (klierkoorts) zijn goed gekend. Ze kunnen een acute aandoening veroorzaken die binnen enkele weken volledig geneest met behulp van de eigen afweer.

Soms evolueren ze naar een chronische ontsteking die niet meer spontaan geneest. Omdat sommige van deze ontstekingen na tientallen jaren via littekenweefsel (fibrose) de architectuur van de lever grondig gaan misvormen, kunnen ze aanleiding geven tot een levercirrose, soms een levensbedreigende aandoening. Daarom moeten deze aandoeningen goed opgevolgd worden en waar mogelijk met geneesmiddelen behandeld. De wetenschap heeft in dit verband reeds een aantal overwinningen op deze ziekten mogelijk gemaakt.

Behandeling?

Vooral de behandeling van chronische hepatitis B en C met interferon en anti-virale middelen wordt steeds meer succesrijk. Wanneer geneesmiddelen niet meer helpen en de leverfunctie na langdurige ziekte te zwak wordt kan de zieke lever vervangen worden door een transplantlever. Levertransplantatie gebeurt slechts in enkele universitaire centra in België.

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024