AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Uitwendige oorontsteking

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De uitwendige oorontsteking is een ontsteking van de huid van het gehoorkanaal, soms uitbreidend naar de oorschelp. Meestal wordt deze veroorzaakt door bacteriën, maar kan ook door schimmels ontstaan.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van een uitwendige oorontsteking zijn:

  • gehoorverlies
  • hevige oorpijn
  • oorloop
  • verstopt gevoel

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een micro-otoscopisch onderzoek. Er kan een kweek genomen worden om de oorzakelijk kiem te identificeren. Beeldvorming door middel van een CT-scan of MRI-scan is slechts in zeldzame gevallen aan de orde.

Behandeling

Om de ontsteking tegen te gaan, geldt er een waterverbod totdat ze volledig genezen is. Een grondige lokale reiniging van het ontstekingsweefsel is belangrijk met het opstarten van lokale oordruppels. Bij een forse zwelling van de gehoorgang kan je arts een wiekje plaatsen met daarop medicatie. Ernstige infecties die uitbreiden naar de oorschelp worden best met antibiotica behandeld.

De meeste uitwendige oorinfecties genezen snel, maar in sommige gevallen treden er recidieven (terug optreden van een ziekte) op. Dit kan te wijten zijn aan een onderliggende huidproblematiek zoals chronische eczeem.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith