AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Teelbalinfectie

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een teelbalinfectie of orchitis is een ontsteking van de teelbal. De aandoening ontstaat meestal plots en veroorzaakt pijn en zwelling aan één zijde van de balzak.

Wanneer een bacteriële bijbalontsteking ernstig verloopt, is de teelbal zelf na verloop van tijd ook betrokken in het proces: men spreekt dan van epididymo-orchitis. Soms wordt de aandoening chronisch.

Sommige types orchitis ontstaan niet vanuit een bijbalontsteking: het meest voorkomende type van orchitis is bof-gerelateerde orchitis. De teelbalonsteking ontstaat kort na het doormaken van bof op volwassen leeftijd: eerst ontsteekt de speekselklier, waarna enkele dagen tot weken later de teelbal ontsteekt. Soms komt dit zelfs voor bij mannen die in hun jeugd gevaccineerd waren tegen bof.

Minder frequente vormen van orchitis berusten op: syfilis, tuberculose, brucellose en cryptococcus.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

  • Klinisch onderzoek
  • Echografie

Behandeling

Aangezien de meest voorkomende oorzaak van teelbalontsteking het bofvirus is, zijn antibiotica geen deel van de behandeling. Antibiotica hebben immers alleen hun effect op bacteriën, niet op virussen. Een dergelijke virale bof-orchitis kan niet ten gronde opgelost worden, maar enkel 'symptomatisch' behandeld worden, met pijnstillers, ontstekingsremmers en eventueel ijsapplicatie en (bed-)rust.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip