AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Schurft

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Schurft of scabies is een besmettelijke en vervelende huidinfectie door de schurftmijt. Schurftmijt is een kleine spinachtige parasiet die zich in de oppervlakkige huidlaag of de hoornlaag nestelt.

De infectie wordt overgedragen via menselijke huidschilfers die besmet zijn met de schurftmijt. Zo kan je schurft krijgen door lichamelijk contact van langer dan 15 minuten, door te slapen in besmette lakens of door besmette kledij te dragen.

De voornaamste klacht die mensen ervaren is jeuk. De jeuk is over het volledige lichaam aanwezig, maar het meest op de warme plaatsen zoals de lichaamsplooien. De jeuk is meest uitgesproken ’s nachts, zodanig dat het de slaap kan verstoren. Ook kan je gangetjes en bultjes opmerken op de huid. Die bevinden zich meestal tussen de vingers of de tenen en aan de polsen of de enkels.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld door wat de dermatoloog ziet met het blote oog en meestal wordt er ook gekeken met de dermatoscoop. Het is mogelijk om met de dermatoscoop de mijt te zien op het einde van een gangetje.

Om schurft correct te behandelen dienen de patiënt, gezinsleden en met wie nauw contact is, behandeld te worden.

  • Het is belangrijk alle kledij en lakens van de afgelopen 3 dagen te wassen op 60°C. Indien ze niet zo warm gewassen kunnen worden: bewaar drie dagen in een afgesloten zak.
  • De eerstekeuzebehandeling is in België een crèmebehandeling met Zalvor (permetrine 5% crème). Die dient ’s avonds van kaak tot teen gesmeerd te worden, een volledige nacht ter plaatse te blijven en ’s morgens afgewassen te worden. De behandeling moet herhaald worden na een week.
  • Soms merken we dat de behandeling tekort schiet. Dan bestaan er ook andere crèmebehandelingen (benzylbenzoaat crème). Die worden door de apotheker zelf gemaakt en worden in een ander schema gesmeerd.
  • Ook bestaat er een pilbehandeling met Stromectol (ivermectine). De tabletten zijn enkel verkrijgbaar via de ziekenhuisapotheek of dienen ingevoerd te worden vanuit het buitenland.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024