AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Psoriasis

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening. Je ziet hier typisch scherp begrensde, witte schilferende plekken met een rode ondergrond die vaak jeuken en soms pijnlijk zijn. De vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. De voorkeurslokalisaties zijn de strekzijde van ellebogen en knieën, de lage rug en behaarde hoofdhuid. Ook de nagels kunnen aangetast zijn. Soms zijn er gewrichtsklachten.

Hoe vaak komt het voor?

In België lijden ongeveer 300.000 mensen aan deze ziekte. De aandoening is niet besmettelijk.

Oorzaak

De oorzaak van psoriasis is een stoornis in de aangroei van de huid. Onze huid vernieuwt zichzelf voortdurend. Normaal schilferen de oude huidcellen af en worden ze vervangen door nieuwe.

Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld. De bovenste huidlaag zal de oude huidcellen niet snel genoeg afstoten. Daardoor ontstaan de dikkere huidvlekken.

Psoriasis is een auto-immuunziekte met een genetische basis. Het is een chronische aandoening, wat wil zeggen dat de aandoening niet volledig kan genezen worden. Behandelingen met zalven, lichttherapie of medicijnen (tabletten of injecties) kunnen de huidletsels en symptomen wel onder controle houden. Sommige factoren zoals infecties, huidbeschadigingen en medicijnen kunnen psoriasis negatief beïnvloeden en een opstoot van huidletsels veroorzaken.

Bij 5-30% van de patiënten met psoriasis kunnen vroeg of laat ook gewrichtssymptomen optreden. Indien de dermatoloog de klachten passend vindt bij psoriasis arthritis (dit is psoriasis van de gewrichten) zal een evaluatie door de reumatoloog aangeboden worden.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor psoriasis beschikbaar. De behandelingen genezen de huidziekte niet, maar maken de ziekte wel beheersbaar. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de huidletsels, de last (zoals jeuk of pijn) die wordt ervaren, eventuele andere aandoeningen die de patiënt heeft (gehad) en de wensen van de patiënt, wordt een behandeling op maat gekozen.

Bij de behandeling van psoriasis onderscheiden we globaal drie soorten behandeling:

Corticosteroidencrèmes, crèmes met vitamine D en teerzalven komen hier in aanmerking. Soms wordt een lokaal middel met salicylzuur of ureum gebruikt om de dikke schilfers los te weken.

De werking van lichttherapie bij psoriasis berust op het plaatselijk onderdrukken van de ontstekingsreactie door belichting met UVB of PUVA.

Er bestaan verschillende medicaties die een gunstige invloed kunnen hebben op psoriasis. Ze blokkeren een eiwit dat een rol speelt in de ontstekingscascade en kunnen zo de ontsteking stilleggen.

  • Tabletten of kleine molecules (methotrexate, acitretine, cyclosporine, fumaraten) in pilvorm.
  • Injecties (biologicals)

Er zijn verschillende injecties (of biologicals) beschikbaar. De dermatoloog bespreekt de voor- en nadelen van de middelen met jou tijdens de consultatie. Om deze medicatie terugbetaald te krijgen, dien je aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zo dien je al verschillende behandelingen ondergaan te hebben zoals lichttherapie, ledertrexate en cyclosporine. Alvorens een biological wordt opgestart, wordt een foto van de longen genomen en een priktest gedaan op de onderarm om tuberculose uit te sluiten.

Opstart van een biological vraagt omkadering en een goede opvolging. Daarvoor werken we samen met onze IMID-verpleegkundige. Na verloop van tijd zullen de injecties door jezelf, een verpleegster of een huisarts kunnen geplaatst worden. De dermatoloog, huisarts en de referentieverpleegkundige volgen alles mee op.

Psoriasis heeft met of zonder behandeling vaak een wisselend verloop waarbij opstoten en rustige periodes elkaar afwisselen.

  • Emotionele stress lijkt een rol te spelen. Dit is de reden waarom ontspanning een gunstige invloed heeft op de huidziekte.
  • Gezonde, gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging hebben ook een gunstige invloed.
  • In het algemeen is het gunstig om de huid gehydrateerd te houden. Daardoor komen de schilfers gemakkelijker los. De uitwendige crèmebehandelingen kunnen daardoor gemakkelijker indringen. Door de huid regelmatig in te smeren verminderen de jeuk en het krabben ook. Door krabben of verwondingen kan op de plaats van huidbeschadiging immers een nieuw psoriasisletsel optreden.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024