Aandoeningen & ziekten
Psoriasis
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenWat is het?
Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening waarbij typisch scherp begrensde, witte schilferende plekken ontstaan met een rode ondergrond die vaak jeuken en soms pijnlijk zijn. De vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. De voorkeurslokalisaties zijn de strekzijde van ellebogen en knieën, de lage rug en behaarde hoofdhuid. Ook de nagels kunnen aangetast zijn, soms zijn er gewrichtsklachten.
Hoe vaak komt het voor?
In België lijden ongeveer 300.000 mensen aan deze ziekte. De aandoening is niet besmettelijk.
Oorzaak
De oorzaak van psoriasis is een stoornis in de aangroei van de huid: onze huid vernieuwt zichzelf voortdurend, normaal schilferen de oude huidcellen af en worden ze vervangen door nieuwe. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en zal de bovenste huidlaag de oude huidcellen niet snel genoeg afstoten. Hierdoor ontstaan de dikkere huidvlekken.
Psoriasis is een auto-immuunziekte met een genetische basis en is een chronische aandoening. Dit wil zeggen dat de aandoening niet volledig kan genezen worden, doch behandelingen met zalven, lichttherapie of medicijnen (tabletten of injecties) kunnen de huidletsels en symptomen wel onder controle houden. Sommige factoren zoals infecties, huidbeschadigingen en medicijnen kunnen psoriasis negatief beïnvloeden en een opstoot van huidletsels veroorzaken.
Bij 5-30% van de patiënten met psoriasis kunnen vroeg of laat ook gewrichtssymptomen optreden. Indien de dermatoloog de klachten passend vindt bij psoriasis arthritis (dit is psoriasis van de gewrichten) zal een evaluatie door de reumatoloog aangeboden worden.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingEr zijn verschillende behandelingen voor psoriasis beschikbaar. Deze genezen de huidziekte niet, maar maken het wel beheersbaar. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de huidletsels, de last (zoals jeuk of pijn) die wordt ervaren, eventuele andere aandoeningen die de patiënt heeft (gehad) en de wensen van de patiënt, wordt een behandeling op maat gekozen.
Bij de behandeling van psoriasis onderscheiden we globaal drie soorten behandeling:
1. Lokale behandeling met zalven, crèmes, lotions:
Hhiervoor kunnen corticosteroidencrèmes, crèmes met vitamine D en teerzalven gebruikt worden. Soms wordt een lokaal middel met salicylzuur of ureum gebruikt om de dikke schilfers los te weken.
2. Lichttherapie (UVB of PUVA):
De werking van lichttherapie bij psoriasis berust op het plaatselijk onderdrukken van de ontstekingsreactie door middel van belichting met UVB of PUVA.
3. Medicatie:
Er bestaan verschillende medicaties die een gunstige invloed kunnen hebben op psoriasis. Deze zijn werkzaam doordat het een eiwit blokkeert dat een rol speelt in de ontstekingscascade en zo de ontsteking kan stilleggen.
- Tabletten of kleine molecules (methotrexate, acitretine, cyclosporine, fumaraten) zijn medicatie in pilvorm.
- Injecties (biologicals)
Er zijn verschillende injecties (of biologicals) beschikbaar. De dermatoloog bespreekt de voor- en nadelen van de middelen met jou tijdens de consultatie. Om deze medicatie terugbetaald te krijgen, dien je aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zo dien je al verschillende behandelingen ondergaan te hebben zoals lichttherapie, ledertrexate en cyclosporine. Alvorens een biological wordt opgestart, wordt een foto van de longen genomen en een priktest gedaan op de onderarm om tuberculose uit te sluiten.
Opstart van een biological vraagt toch enige omkadering en een goede opvolging. Hiervoor werken we samen met onze IMID-verpleegkundige Inge Huys. Na verloop van tijd zullen de injecties door jezelf, een verpleegster of een huisarts kunnen geplaatst worden. De dermatoloog, huisarts en de referentieverpleegkundige volgen alles mee op.
Psoriasis heeft met of zonder behandeling vaak een wisselend verloop waarbij opstoten en rustige periodes elkaar afwisselen.
- Emotionele stress lijkt een rol te spelen. Dit is de reden waarom ontspanning een gunstige invloed heeft op de huidziekte.
- Gezonde, gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging hebben ook een gunstige invloed.
- In het algemeen is het gunstig om de huid gehydrateerd te houden, hierdoor komen de schilfers gemakkelijker los waardoor de uitwendige crèmebehandelingen gemakkelijker kunnen indringen.
- Door de huid regelmatig in te smeren vermindert de jeuk ook. Dit vermindert het krabben, door krabben of verwondingen kan op de plaats van huidbeschadiging een nieuw psoriasisletsel optreden.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els