AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Prikkelbaar darmsyndroom

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

In de Engelse literatuur wordt prikkelbaar darmsyndroom ‘irritable bowel syndrome’ (=IBS) genoemd. Dit komt heel vaak voor in de praktijk van een maagdarmarts. Het gaat om een aantal buikklachten die te maken hebben met de peristaltiek (=voortbeweging van de darminhoud door de samentrekkingen van de darmspieren) van het maagdarmstelsel.

Symptomen en klachten

De klachten kunnen zijn: buikpijn in verband met de ontlasting, constipatie en/of diarree, gasvorming, buikopzetting, opgeblazen gevoel, anaal verlies van slijm. Gewichtsverlies komt bij deze aandoening meestal niet voor.

Oorzaak

De oorzaak van de aandoening is niet gekend. We weten wel dat het darmzenuwstelsel en het darmhormonenstelsel gevoeliger reageren bij IBS-patiënten. Deze overgevoeligheid ontstaat soms door een gastro-intestinale infectie en blijft nadien soms aanslepen. Psychische en sociale factoren spelen heel dikwijls een uitlokkende en onderhoudende rol.

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom lopen geen hogere kans op het ontwikkelen van een kwaadaardige darmziekte.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Onderzoek en diagnose

Andere belangrijke aandoeningen kunnen dezelfde symptomen als bij IBS teweeg brengen zoals: tumoren, inflammatoir darmlijden, parasitaire of infectieuze aandoeningen, lactose-intolerantie (niet verdragen van melkproducten) en andere minder frequent voorkomende aandoeningen. Deze ziekten dienen uitgesloten te worden. Er bestaat geen enkel onderzoek dat met zekerheid IBS aantoont. Het ‘typische verhaal’ en de negatieve technische onderzoekingen wijzen in de richting van IBS.

Behandeling

De aanpak behelst het stellen van een correcte diagnose en het samen met de patiënt zoeken naar mogelijke uitlokkende factoren. Antispasmodica kunnen als symptomatisch middel helpen. Het uitwerken van psychosociale oorzaken met behulp van psychologische begeleiding kan de aandoening ook dikwijls draaglijker maken.

Deelname aan een klinische studie is voor sommige patiënten een manier om toegang te krijgen tot de allernieuwste behandeling voor prikkelbaar darmsyndroom.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Monsaert Els