AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Darmpoliepen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Men kan een poliep het best omschrijven als een kleine hoeveelheid extra weefsel die in het lichaam groeit. In het geval van de dikke darm ontstaan deze letsels uit het slijmvlies dat deze dikke darm van binnen bedekt. Men kan zich de situatie het best voorstellen als een kers die aan een min of meer dikke en/of korte steel ophangt aan de binnenzijde van de darm. Het overgrote deel van de poliepen is niet gevaarlijk (d.w.z. niet kwaadaardig). Als men poliepen echter lang genoeg de tijd geeft om te groeien, kunnen zij dit wel worden.

Oorzaak

Iedereen kan poliepen ontwikkelen. Toch zijn er een aantal situaties waarin men weet dat de kans op de aanwezigheid van een poliep groter wordt. Mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans op poliepen en deze kans neemt toe met de leeftijd. Een patiënt waarbij reeds vroeger poliepen werden vastgesteld, heeft ook meer kans. Aanwezigheid van poliepen en/of darmkanker bij naaste familieleden verhoogt ook de kans.

Symptomen en klachten

Meestal geven poliepen geen symptomen. Indien ze wel klachten geven, kan het gaan om constipatie en/of diarree, bloedverlies langs de anus en bloed in de stoelgang.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Onderzoek en diagnose

De aanwezigheid van een poliep kan op verschillende manieren worden vastgesteld, doch de beste manier is het uitvoeren van een coloscopie. Dit onderzoek heeft het bijkomende voordeel dat indien poliepen of verdacht weefsel worden vastgesteld, deze volledig of een biopt ervan onmiddellijk kunnen worden weggenomen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Monsaert Els