AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Pneumothorax

Pneumothorax is een medische aandoening waarbij er lucht in de pleuraholte komt, de ruimte tussen de longen en de binnenkant van de borstkas.

Pneumothorax kan worden veroorzaakt door letsel aan de borstkas, zoals een gebroken rib, , na een trauma/ongeval of spontaan optreden zonder duidelijke reden.

Mensen met pneumothorax kunnen plotselinge pijn op de borst ervaren, moeite hebben met ademhalen en mogelijk blauwachtige verkleuring van de huid.

Een dokter kan pneumothorax diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests zoals een röntgenfoto of een scan.

De behandeling kan variëren, maar kan het plaatsen van een buisje in de borstkas om lucht af te voeren omvatten, of soms is geen directe interventie nodig als het een kleine pneumothorax is.

Rust nemen is vaak belangrijk tijdens het herstel, vooral als er sprake is van letsel. De dokter zal adviseren wat het beste is.

Voor mensen die herhaalde pneumothorax hebben, kan een chirurgische ingreep worden overwogen om de kans op herhaling te verminderen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 08/04/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Lamont Jan