AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Pleuravocht

Pleuravocht is vocht dat zich ophoopt tussen de buitenste laag van de longen en de binnenkant van de borstkas, wat de pleuraholte wordt genoemd.

Pleuravocht kan zich ophopen door infecties, ontstekingen, verwondingen of andere medische problemen met het hart, de lever of de nieren die leiden tot een teveel aan vocht in dit gebied.

Mensen met pleuravocht kunnen moeite hebben met ademhalen, pijn op de borst ervaren en soms hoesten.

Een dokter kan pleuravocht diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek, beeldvormende tests zoals een röntgenfoto of echografie, en soms door een klein monster van het vocht te nemen.

De behandeling hangt af van de oorzaak. Soms kan het vocht vanzelf verdwijnen, maar in andere gevallen kan de dokter het afvoeren met behulp van een naald of een drain.

Rust nemen kan helpen bij het herstel, vooral als de oorzaak een infectie is. Het is belangrijk om naar de dokter te luisteren voor het juiste behandelplan.

Het voorkomen van de oorzaak, zoals het vermijden van infecties of het beheersen van andere medische aandoeningen, kan helpen om herhaling van pleuravocht te voorkomen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 08/04/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Lamont Jan