Symptomen en oorzaken

De neus is een zeer sterk bevloeid gebied in het lichaam wat maakt dat de neus gevoeliger is aan bloedingen.

Oorzaken

We kunnen verschillende factoren weerhouden die de kans op een neusbloeding vergroten:

 • hoge bloeddruk
 • inname van bloedverdunners
 • irritatie of ontsteking in de neus, bijvoorbeeld allergie, verkoudheid, sinusitis ...
 • neustussenschotdeviatie: de veranderde luchtstroom rond een neustussenschotafwijking werkt irriterend of het neusslijmvlies
 • leeftijd: op jonge leeftijd (typisch in de puberteit) is er een sterke bevloeiing van het neusslijmvlies. Op latere leeftijd zijn de weefsels brozer en gevoeliger

Wat kan je thuis doen?

 • Blijf kalm. Een neusbloeding kan erg spectaculair overkomen terwijl er in feite slechts een kleine hoeveelheid van het totale bloedvolume verloren gaat. Paniek doet de bloeddruk stijgen en kan een neusbloeding in stand houden.
 • Buig het hoofd voorover zodat het bloed langs voren uit de neus loopt en niet naar de keel toe. Bij het naar achteren buigen van het hoofd, zal al het bloed naar de maag lopen en misselijkheid/braken veroorzaken.
 • Snuit de neus tot alle bloedklonters uit de neus zijn verdwenen. Bloedklonters in de neus onderhouden een bloeding, het is dus erg belangrijk dat de neus zo vrij mogelijk is.
 • Als je snelwerkende neusdruppels/sprays hebt, mogen deze in de neus gedaan worden. Zij doen de bloedvaten samentrekken en werken dus bloedstelpend. Ook bloedstelpende watten mogen in de neus aangebracht worden.
 • Knijp 20 minuten (zonder onderbreking) de neus vooraan volledig dicht. Dit is erg lang, een wasknijper kan soelaas brengen. Het is belangrijk om de neus dicht te knijpen op de neusvleugels (soepele deel van de neus). Knijpen op het beenderig (harde) deel van de neus heeft geen zin.
 • Leg een ijspack in de nek, drink een glas ijskoud water. Koude doet de bloedvaten samentrekken.

Als de neusbloeding blijft duren ondanks deze maatregelen, dien je medische hulp te zoeken.

Diagnose en behandeling

De NKO-arts bekijkt de neus aan de hand van een voorhoofdlamp en/of endoscoop.

Na lokale verdoving worden de verantwoordelijke vaatjes aangestipt met een product dat deze etst. Nadien moet dit wondje in de neus verzorgd worden met een zalf.

Soms is het nodig om de bloedvaatjes met behulp van elektriciteit ‘toe te branden’, dit noemt bipolaire cauterisatie.

De neus kan tijdelijk opgestopt (= getamponneerd) worden met behulp van een gaaswiek, een sponswiek, of met behulp van een ballonnetje dat in de neus wordt opgeblazen. Bij een tamponnade die meer dan 48 uur ter plaatse blijft, moet je antibiotica innemen om een infectie van de neusbijholtes te voorkomen. De neus gaat immers slijmen aanmaken als reactie op een vreemd voorwerp (in dit geval de tampon) in de neus.

In een zeldzaam geval is een algemene narcose noodzakelijk om zware of recidiverende bloedingen te stelpen. Dit is vaker het geval bij bloedingen die veroorzaakt worden door een vaatje achteraan in de neus. Zo’n bloeding achteraan in de neus kan immers niet makkelijk bereikt worden en gestelpt worden op de raadpleging.

Behandelende centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 21/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith