AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Loszittende kristallen (BPPV)

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Kristallen (benigne paroxysmale positionele vertigo) zijn een goedaardige, maar vervelende houdingsgebonden duizeligheid met rotatoire draaisensatie.

In de volksmond wordt hiernaar verwezen als ‘loszittende kristallen’.

Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie loodrecht op elkaar staande kanalen (anterieure, kanalen en posterieure semicirculaire kanalen). Onder deze kanalen bevinden zich twee bolvormige uitstulpingen: de sacculus en de utriculus. Deze uitstulpingen zijn gevuld met otolieten (kristallen) en zijn de reden van de draaisensatie. De oorzaak van de draaisensatie is te wijten aan loszittende kristallen die vrij rondbewegen in deze kanalen.

Symptomen

De symptomen van loszittende kristallen zijn plots opkomende, kortdurende aanvallen van duizeligheid (+- 30 seconden). Ze zijn uitlokbaar door bepaalde veranderingen van houding (bv. draaien op je zij in bed, naar boven kijken). Daarnaast kan je van deze loszittende kristallen ook een misselijk gevoel krijgen.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

De behandeling bestaat uit therapeutische bewegingen die je NKO-arts samen met je zal uitvoeren. De NKO-arts zal samen met jou via vrij eenvoudige wentel- of zwaaibewegingen de losgekomen kristallen terug op hun plaats brengen.

Na de behandeling adviseren we:

  • geen bruuske hoofdbewegingen
  • niet slapen op de aangedane zijde
  • slapen met hoofdelevatie in een hoek van 30°

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith