AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat we niet kunnen tegenhouden. Wel kunnen er maatregelen genomen worden om het proces te vertragen en de gevolgen van veroudering op onze huid te verminderen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar beginnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. De huid wordt dunner, meer gevoelig, droger en verliest zijn elasticiteit. Er zijn verschillende redenen voor huidveroudering. Vaak gaat het om een combinatie van intrinsieke invloeden (genetisch bepaald) wat wordt versneld door extrinsieke invloeden (omgevingsfactoren).

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Intrinsieke (inwendige) huidveroudering

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de manier waarop de huid veroudert. Onze afkomst en ons huidtype waarmee we zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van veroudering op het huidoppervlak verschijnen. Een lichte gevoelige huid krijgt bijvoorbeeld op een jongere leeftijd rimpels, terwijl een Aziatische huid pas op latere leeftijd rimpels krijgt. Ook hormonale factoren hebben een invloed op het natuurlijk verouderingsproces. De huid produceert minder collageen, elastine en hyaluronzuur waardoor de huidstructuur zijn stevig gevoel verlies, minder veerkrachtig is en sneller rimpels vormt.

Belangrijk te weten is dat het gezicht op meerdere niveau’s veroudert. Enerzijds de huid zelf, maar ook de spieren, vetcompartimenten en zelfs botstructuren nemen af met de leeftijd.

Extrinsieke (uitwendige) huidveroudering

Naast deze biologische factoren spelen ook meerdere externe factoren een belangrijke rol in het huidverouderingsproces.

Uv stralen – zon

Blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste factoren verantwoordelijk voor huidveroudering ('photo-aging'). Overmatige blootstelling aan UVA en UVB zorgt naast rimpelvorming ook voor ongelijkmatige pigmentatie. Zonnecrème (SPF) is dan ook de beste anti-aging crème.

Levenswijze: roken, stress, overmatige alcoholconsumptie, een onevenwichtige voeding

Daarnaast is roken eveneens een belangrijke oorzaak van huidveroudering. Iemand die tien of meer sigaretten per dag rookt gedurende minimum tien jaar, zal makkelijker een diepgerimpelde, lederachtige huid ontwikkelen dan een niet-roker. De huid wordt grijsachtig en dun met uitgesproken groeven, vooral rond de mond (die niet voor niets de 'rokerslijntjes' worden genoemd). De chemicaliën en nicotine in sigaretten zijn verantwoordelijk voor een toename van de hoeveelheid vrije radicalen in de huid. Net als vervuiling versterken ze de effecten van blootstelling aan de zon, wat leidt tot oxidatieve belasting.

Stress en een hectische levenswijze, ongezonde voeding of te weinig lichaamsbeweging doen onze huid geen goed waardoor sneller tekenen van veroudering optreden.

Goedaardige huidafwijkingen die bij de ouder wordende huid kunnen ontstaan

  • Zonnevlekken of levervlekken: lentigo solaris: pigmentvlekken die eruitzien als vlakke bruine verkleuringen van de huid.
  • Ouderdomswratten of verrucae seborrhoicae: bruine, geelbruine en soms zwarte, weke bloemkoolachtige vlekken of bultjes.
  • Vasculaire letsels: verwijde bloedvaatjes of seniele angiomen (goedaardige stipvormige rode tot paarse bultjes).
  • Gesteelde aanhangsels 'steelwratjes' of fibromen: komen voornamelijk voor in de plooien (hals, oksels, onder de borsten).

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling
Dr. Lien De Smet past een behandeling met spierontspannende injecties toe om de fronsrimpel te behandelen.
Wat kan je zelf doen
  • Beperk zonblootstelling en gebruik een adequate zonnecrème (minstens SPF30).
  • Niet roken.
  • Gezonde voeding.
  • Voldoende nachtrust en ga voor een gezonde levensstijl.
  • Drink voldoende water (minstens 1,5 liter per dag voor volwassenen).
  • Laat je huid controleren op pigmentvlekken en huidtumoren.
Wat kan de dermatoloog doen om de huidveroudering aan te pakken
  • Advies geven over de juiste huidverzorging.
  • Behandeling van pigmentvlekken of ouderdomswratten.
  • Peelings (fruitzuurpeelings, chemische peelings).
  • Laserbehandelingen: vaatlaser, CO2 laser.
  • Spierontspannende injecties (botuline toxine) voor dynamische rimpels.
  • Hyaluronzuurfillers voor statische rimpels.
  • Skinbooster door middel van fijne injecties met hydraterende hyaluronzuur tegen het droger, doffer en minder elastisch worden van de huid.

Zie ook: esthetische dermatologie.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els