Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Hoofdluis

Hoofdluis is een besmettelijke huidinfectie met een bloedzuigende parasiet (pediculus humanus capitis). Je kan besmet worden via haar-tegen-haar contact met een ander persoon die hoofdluis heeft. Meestal wordt het gezien bij schoolgaande kinderen die dicht bij elkaar spelen. Het is onduidelijk of luizen ook kunnen doorgegeven worden via kledij.

De voornaamste klacht die mensen ervaren is jeuk op de hoofdhuid. Bij nazicht van de hoofdhuid kan je witte bolletjes zien die vastklitten aan de haren, dit zijn de eitjes of neten. Soms kan je ook een bewegende luis zien in de haren.

Schaamluis

De schaamluis is dezelfde luis als de hoofdluis, maar kleiner. Ze huist in de schaamstreek, oksel- en buikharen, wimpers en wenkbrauwen. De schaamluis wordt meestal seksueel overgedragen.

Wordt meestal sexueel overgedragen. Behandeling is dezelfde als de hoofdluis

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Hoofdluis

De diagnose van hoofdluis wordt gesteld door wat de dermatoloog ziet met het blote oog en soms wordt er ook gekeken met de dermatoscoop.

De eerste keuze behandeling is nog steeds de ‘nat-kammethode’. Hierbij wordt het haar dagelijks grondig gekamd wanneer het nat is met een luizenkam. Eventueel kan hierbij conditioner gebruikt worden. Soms is dit onvoldoende en worden toch speciale anti-luismiddelen voorgeschreven.

Schaamluis

De behandeling is dezelfde als bij de hoofdluis.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 21/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els