Aandoeningen & ziekten
Herpes simplex type 1 en type 2
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenHet herpes simplex virus geeft onder andere aanleiding tot huid- en slijmvliesinfecties. Er zijn twee grote types van herpes simplex virussen:
- type 1 dat meestal de koortsblaas/koortslip veroorzaakt;
- type 2 dat klassiek aanleiding geeft tot genitale herpes.
In principe kunnen beide virussen infecties veroorzaken overal op het lichaam en de slijmvliezen.
Als je wordt besmet met een herpes simplex virus voor de eerste maal, noemt men dat een primaire infectie waarbij de meeste mensen geen tot milde symptomen doormaken. Sinds de primaire infectie is het virus als het ware slapend (=latent) aanwezig in de zenuwknopen en kan het op ieder moment terug opflakkeren. Vaak wordt zo een heropflakkering of reactivatie uitgelokt door ziekte, koorts, zonlicht of stress.
Een herpesinfectie is besmettelijk van mens op mens, meestal door rechtstreeks contact (bijvoorbeeld zoenen) maar soms ook overgedragen via een voorwerp (bijvoorbeeld een drinkglas). Wie eenmaal besmet is door het virus draagt dit levenslang met zich mee.
Herpes wordt gezien op de huid en de slijmvliezen als blaasjes. Vaak zijn deze letsels brandend, stekend, prikkend en/of tintelend. Ze kunnen beperkt zijn, maar soms ook heel uitgebreid.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingDe diagnose wordt door de arts gesteld op basis van het beeld maar er wordt vaak ook een huidwisser afgenomen om het virustype te bepalen.
Een milde herpesinfectie onder de vorm van een koortsblaas kan met antivirale crèmes behandeld worden. Voor alle andere herpesinfecties verkiezen we een antivirale behandeling te starten met tabletten. Dit heeft enkel zin wanneer de behandeling gestart wordt binnen de 5 dagen na het ontstaan van de eerste klachten. Indien een patiënt last heeft van frequente opstoten kan soms een onderhoudsbehandeling gegeven worden met antivirale medicatie gedurende 6 maanden tot een jaar.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 29/08/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els