AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Herpes simplex type 1 en type 2

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Het herpes simplex virus geeft onder andere aanleiding tot huid- en slijmvliesinfecties.

Er zijn twee grote types van herpes simplex virussen:

  • type 1: veroorzaakt meestal de koortsblaas/koortslip
  • type 2: geeft klassiek aanleiding tot genitale herpes

In principe kunnen beide virussen infecties veroorzaken overal op het lichaam en de slijmvliezen.

Een eerste besmetting met herpes simplex virus, is een primaire infectie. Daarbij maken de meeste mensen geen tot milde symptomen door. Sinds de primaire infectie is het virus als het ware slapend (=latent) aanwezig in de zenuwknopen. Het kan dan op ieder moment terug opflakkeren. Vaak wordt zo een heropflakkering of reactivatie uitgelokt door ziekte, koorts, zonlicht of stress.

Een herpesinfectie is besmettelijk van mens op mens. Dat gaat meestal door rechtstreeks contact (bijvoorbeeld zoenen), maar soms ook overgedragen via een voorwerp (bijvoorbeeld een drinkglas). Wie eenmaal besmet is door het virus, draagt dit levenslang met zich mee.

Herpes wordt gezien op de huid en de slijmvliezen als blaasjes. Vaak zijn deze letsels brandend, stekend, prikkend en/of tintelend. Ze kunnen beperkt zijn, maar soms ook heel uitgebreid.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt door de arts gesteld op basis van het beeld. Er wordt vaak ook een huidwisser afgenomen om het virustype te bepalen.

Een milde herpesinfectie onder de vorm van een koortsblaas kan met antivirale crèmes behandeld worden.

Voor alle andere herpesinfecties verkiezen we een antivirale behandeling te starten met tabletten. Dit heeft enkel zin wanneer de behandeling gestart wordt binnen de 5 dagen na het ontstaan van de eerste klachten. Indien een patiënt last heeft van frequente opstoten kan soms een onderhoudsbehandeling gegeven worden met antivirale medicatie gedurende 6 maanden tot een jaar.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024