AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent ‘ontsteking van de lever’. Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie (virale hepatitis) of door een niet-virale oorzaak. Oorzaken hiervan zijn blootstelling aan bepaalde chemische stoffen (bv. geneesmiddelen), een auto-immuunziekte (.v. auto-immune hepatitis), overmatig alcoholgebruik (alcoholische hepatitis) of leververvetting. De bekendste vormen, hepatitis A en B, worden door virussen veroorzaakt. Een virale hepatitis is besmettelijk. Hoe besmettelijk de hepatitis is, verschilt per virus.

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Hepatitis kan acuut of chronisch zijn. Van acute hepatitis is sprake als het binnen zes maanden over is, als de hepatitis langer duurt is deze chronisch. Chronische hepatitis kan uiteindelijk leiden tot leverbeschadiging en uiteindelijk zelfs tot levercirrose.

De symptomen van hepatitis zijn afhankelijk van de vorm van hepatitis. Algemene symptomen van hepatitis zijn dat de lever vergroot kan raken en dat je geelzucht kunt krijgen: een geel uiterlijk van de huid. Veelvoorkomende symptomen van acute hepatitis zijn: vermoeidheid, koorts, spierpijn, gewrichtspijn, misselijkheid, buikpijn, kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid.

Welke impact heeft een hepatitis op mijn lever?

Als de lever vele jaren wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden (bv. virus, alcohol, hepatotoxische geneesmiddelen of zwaarlijvigheid), wordt de lever verder beschadigd door de constante ontstekingsreactie, waardoor er leverfibrose ontstaan en de leverfunctie kan verminderen. Het laatste stadium van progressieve leverfibrose, wordt levercirrose genoemd. Regeneratieve knobbels en een veranderde structuur van het leverweefsel zijn kenmerken van levercirrose.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Monsaert Els