AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Eczeem bij kinderen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Atopisch eczeem ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen. Het komt voor bij 8 tot 20 % van de kinderen en is veelal de eerste voorspeller van een latere allergie.

Atopie is een erfelijke eigenschap. Kinderen worden geboren met een droge huid, ‘van nature’ uit. Ze zijn daarbij genetisch voorbestemd om eczeem te krijgen. Dit komt vaak in families voor. De echte oorzaak is een slecht ‘cement’ in de huid. De huidlagen worden opgebouwd uit cellen die aan elkaar ‘gemetst’ zijn. Bij atopie is de cement van slechte kwaliteit. De huid heeft dan een slechte barrière: ze is droog, schraal en geraakt gemakkelijk spontaan geïrriteerd.

Deze aanleg gaat ook samen met een neiging om te reageren op pollen, huisstofmijt, kattenhaar ... en op jonge leeftijd op voeding. Mensen met atopie kunnen dus ook hooikoorts en astma ontwikkelen.

Symptomen

Atopisch eczeem komt bij baby’s voor over het hele lichaam. Het betreft vooral de wangen, de hoofdhuid en de buitenzijde van de armpjes en beentjes. Later zie je het vooral in de plooien van de armen en benen en de polsen. Ook op volwassen leeftijd kan eczeem nog uitgebreid zijn: in de plooien en op de oogleden.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

  • Uitgebreide anamnese en klinisch onderzoek
  • Eventueel aanvullend onderzoek met huidtesten en bloedafname, uitgevoerd door onze kinderverpleegkundige

Behandeling

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 24/01/2024