AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken
Dr. Van Autryve doet een krastest.

Wat is het?

Eczeem komt veel voor en ziet er uit als huidvlekjes met roodheid, schilfering, korstjes, blaasjes en bultjes (papels). Het jeukt en geeft een trekkerig gevoel.

Er zijn meerdere oorzaken en vormen van eczeem:

Uitdrogingseczeem

Wat is het?

Uitdroging van de huid kan eczeem uitlokken. We zien uitdrogingseczeem vaak en op alle leeftijden, maar vooral bij ouderen. De huid is droog en trekkerig en begint barstjes te vertonen. Het begint vaak op de schenen.

Hoe behandelen?

Als behandeling kunnen eczeemzalven worden voorgeschreven, maar de oorzaak aanpakken is essentieel. Dagelijks moeten neutrale voedende crèmes gesmeerd worden, het aantal wasbeurten moet beperkt worden en er mogen geen schuimende zepen gebruikt worden. Het is aangewezen overvette zepen of oliën te gebruiken om zich te wassen. Lichte eczeemzalven kan je zonder voorschrift krijgen in de apotheek.

Atopisch eczeem

Wat is het?

Atopisch eczeem ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen.

Atopie is een erfelijke eigenschap waarbij kinderen geboren worden met een droge huid ‘van nature’ uit. Ze zijn daarbij genetisch voorbestemd om eczeem te krijgen. Dit komt vaak in families voor. De echte oorzaak is een slechte ‘cement’ in de huid. De huidlagen worden opgebouwd uit cellen die aan elkaar ‘gemetst’ zijn. Bij atopie is de cement van slechte kwaliteit en heeft de huid een slechte barrière: ze is droog, schraal en geraakt gemakkelijk spontaan geïrriteerd.

Deze aanleg gaat ook samen met een neiging om te reageren op pollen, huisstofmijt, kattenhaar ... en op jonge leeftijd op voeding. Mensen met atopie kunnen dus ook hooikoorts en astma ontwikkelen.

Symptomen

Atopisch eczeem komt bij baby’s voor over gans het lichaam, vooral de wangen, de hoofdhuid en de buitenzijde van de armpjes en beentjes. Later zie je het vooral in de plooien van de armen en benen en de polsen. Ook op volwassen leeftijd kan het nog uitgebreid zijn, in de plooien en op de oogleden.

Behandeling

Als behandeling kunnen eczeemzalven worden voorgeschreven, maar de oorzaak aanpakken is essentieel: om te compenseren voor slechte ‘cement’ moet vetstof aangebracht worden. Dit doe je door veel voedende crèmes te smeren.

Seborroïsch eczeem of vettig eczeem

Wat is het?

Bij seborroisch eczeem of vettig eczeem heb je last van roodheid en geel-witte schilfers in het haar, maar ook rond en in de oren, aan de haargrenzen, in de plooien naast de neus en/of tussen de wenkbrauwen. Dit komt vaak terug en soms vooral bij stress. Door de schilfers voelt het droog aan en gaan veel mensen er vette crèmes op smeren, toch noemen wij dit vettig eczeem.

Hoe vaak komt het voor?

Seborroisch eczeem of vettig eczeem komt voor bij een kwart van de mannen, maar ook veel vrouwen hebben er last van.

Oorzaak

De oorzaak is een huid die veel talg aanmaakt, op de hoofdhuid of in het gezicht. Vooral in de plooien van het gelaat blijft de talg staan. Gisten gaan hierin overgroeien en irriteren de huid.

Behandeling

Als behandeling raden we aan vette crèmes te mijden, lichte eczeemzalven zijn vaak voldoende om het weg te krijgen, maar het kan terug komen.

Contactallergisch eczeem

Wat is het?

Bij contactallergisch eczeem heeft je lichaam een reactie verworven voor iets waar je huid mee in contact komt. Dit is bv. nikkel in je uurwerk, een parfumstof in je douchegel, een bewaarmiddel in je dagcrème ... Dit is nooit aangeboren, maar verworven door producten te gebruiken.

Je kan het herkennen door een eczeem dat niet op de behandeling reageert, steeds op dezelfde zones terugkeert of blaasjes vertoont.

Behandeling

Het kan getest worden met plaktesten of epicutane testen.

Tips in afwachting van een consultatie

Tips in afwachting van een consultatie

Er is een wachttijd voor een consultatie. Wil je dringend terecht? Ga naar je huisarts, die is het best geplaatst om de ernst in te schatten of kan je vaak al helpen, al dan niet in afwachting van een consultatie.

Als de huisarts ons zelf belt, kan een dringende afspraak overboekt worden.

Vrees je dat je vlekjes niet meer zichtbaar zullen zijn als je afspraak er is? Neem gerust foto’s en breng ze mee op consultatie.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els