AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Balono-preputiale vergroeiingen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een penis bestaat uit een buisvormig gedeelte (de stam) en de kop (de eikel). De eikel is zeer gevoelig en wordt beschermd door een dunne rekbare huidplooi die bij een volwassen man naar voor en naar achter kan geschoven worden; dit is de voorhuid. Bij baby's en peuters is de voorhuid bijna altijd aan de eikel verkleefd. Deze verkleving lost zich meestal vanzelf op: op zesjarige leeftijd is dat al bij 90% van de jongetjes het geval.

Verzorging van de voorhuid

Het is belangrijk dat de voorhuid van jongs af aan goed verzorgd wordt want onder de voorhuid hoopt zich huidsmeer op. Dit zogenaamde smegma moet regelmatig worden weggewassen om ontstekingen aan voorhuid en eikel te voorkomen. Het wegwassen van smegma is pas mogelijk als de voorhuid naar achter geschoven kan worden.

Zit de voorhuid nog verkleefd aan de eikel, laat de voorhuid dan gewoon met rust. Was alleen het topje van de penis, zoals elk ander deel van het lichaam. Wanneer je kind een jaar of drie is, kan je voorzichtig proberen de voorhuid wat terug te schuiven. Het smegma dat zich achter de huidplooi ophoopt, kan dan gemakkelijk worden weggewassen. Doe dat samen met hem, bijvoorbeeld als hij in bad zit. Zo leert hij dat dit net zo'n vast onderdeel is als tanden poetsen en haren wassen.

Symptomen

  • Atypisch, verkleefd uitzicht van voorhuid en eikel (vaak in combinatie met een vernauwde voorhuid)
  • Moeilijkheden met de hygiënische verzorging van de voorhuid

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De verklevingen kunnen eenvoudig losgemaakt worden.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip