AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Baarmoederhalskanker

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De baarmoeder, de vagina (schede), de eierstokken en de eileiders behoren tot de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Die bevinden zich in het onderste deel van de buikholte (het kleine bekken). De kleine en grote schaamlippen, de clitoris en de ingang van de vagina behoren tot de uitwendige geslachtsorganen.

Het baarmoederlichaam heeft de vorm en de omvang van een omgekeerde peer. De belangrijkste functie van de baarmoeder is om een bevrucht embryo te laten innestelen. Het embryo groeit uit tot een foetus en blijft er tot de geboorte van de baby.

Hoewel baarmoederkanker en baarmoederhalskanker allebei in de baarmoeder ontstaan, hebben ze een heel verschillende oorzaak en ziekteverloop. Ook de behandeling van deze twee ziekten is verschillend. Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het zogenaamde HPV-virus (humaan papillomavirus). Er bestaan meer dan 100 types HPV, waarvan de meeste onschadelijk zijn. De meeste volwassenen hebben door seksueel contact ooit wel een HPV-infectie gehad, die meestal vanzelf geneest. Een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker zelf is niet besmettelijk. De aandoening ontstaat in de zogenaamde ‘overgangszone tussen het cilinderepitheel dat de binnenkant van het cervixkanaal bekleedt en het plaveiselepitheel dat de buitenkant van de cervix en de vaginawand bedekt. Premaligne veranderingen kunnen via screening worden opgespoord.

Symptomen

Meestal is het eerste dat een vrouw opmerkt een ongewone, bloederige afscheiding, vaak na seksueel contact. Het gaat niet altijd om een duidelijke bloeding. Is er maar een beetje bloedverlies, dan geeft dat een bruinige afscheiding. Soms laat zo’n klein beetje bloedverlies alleen wat bruine veegjes in het ondergoed achter.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De behandeling van baarmoederhalskanker hangt af van het type baarmoederhalskanker, de plaats en grootte van de tumor, de uitgebreidheid van de ziekte, en de algemene conditie en leeftijd van de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit:

Soms kan doelgerichte therapie zijn plaats hebben.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Verschueren Eva