AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Afwijkende stand van de tenen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Hallux valgus

Hallux valgus is het syndroom waarbij een grote teen (hallux) een duidelijke, afwijkende stand (valgus) vertoont. Dit houdt verband met het doorzakken van de achtervoet (bv. bij een afwijkende stand van de voet, het overmatig naar binnen rollen van de voet of platvoeten), de lengte van de eerste teen, het type schoeisel dat gedragen wordt en de eigen aanleg.

Hallux rigidus

Hallux rigidus is een verstijving (rigidus) van een grote teen (hallux) door artrose (slijtage) in het gewricht waar de grote teen samenkomt met het middenvoetsbeentje (MTP1-gewricht). De grote teen kan hierbij een lichte scheefstand vertonen, wel duidelijk minder uitgesproken dan bij een klassieke hallux valgus. Er vormt zich bovenop het MTP1-gewricht vaak extra botaangroei (een osteofyt of ‘papegaaienbek’) waardoor je een verdikking op de grote teen kan zien.

Hamertenen of klauwtenen

Naast de grote teen kunnen ook de andere tenen een afwijking van de stand vertonen. In de praktijk wordt gesproken over hamertenen of klauwtenen.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Een staande radiografie is nodig voor een duidelijke diagnose. Hallux valgus is onomkeerbaar. De evolutie ervan kan wel worden vertraagd door het gebruik van steunzolen, (kleine veranderingen in) schoenkeuze, en eventueel door oefeningen.

Bij een heelkundige ingreep wordt het gewricht aan een zijde losgemaakt, de hoek tussen de eerste twee middenvoetsbeentjes verkleind, het gewricht aan de andere zijde weer aangespannen en soms ook de eerste teen nog recht gezet en wat ingekort. Daardoor komt de grote teen terug recht te staan en wordt de verdikking, knobbel of bult aan de zijkant van het gewricht van de grote teen weggenomen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Kostenraming

Kostenraming

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024