AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Werelddag zonder tabak: we werken aan een rookvrije omgeving

AZ Maria Middelares en Kinderdagverblijf Witje Wiebel zetten zich ook dit jaar in voor een rookvrije toekomst. Samen met 11 andere Vlaamse ziekenhuizen deden we een oproep om niet meer te roken aan onze ingangen en op andere zichtbare plaatsen zoals de parking. Zo zetten we een stap vooruit naar een rookvrije ziekenhuisomgeving.

Werkgroep rookpreventie

Op onze site is roken enkel toegelaten in aparte rookpaviljoenen die uit het zicht werden geplaatst, op het ontmoetingsplein en nabij de spoedafdeling. We hebben een werkgroep rookpreventie die het ziekenhuis zoveel mogelijk rookvrij probeert te maken en mensen motiveert om te stoppen met roken. Zo werd bij de rookpaviljoenen informatie geplaatst over onze rookstopbegeleiding.

Zien roken, doet roken

De oproep naar een rookvrije ziekenhuisomgeving past in het kader van het project ‘Rookvrije zorg’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Kinderen kopiëren gedrag, en dus ook rookgedrag. Dankzij het project ‘Rookvrije zorg’ kunnen ziekenhuizen het goede voorbeeld geven en meewerken aan een rookvrije generatie. Want zien roken, doet roken”, zegt Katrijn Vandamme, stafmedewerker tabakspreventie bij Gezond Leven.

Stap voor stap naar een wettelijk rookvrij ziekenhuis

Het Vlaams Instituut Gezond Leven hoopt in de toekomst op een volledig wettelijk rookverbod in ziekenhuizen. In dat geval mag er nergens nog op het domein gerookt worden en beschikken ziekenhuizen zelfs niet meer over aparte rookruimtes.

“Roken leidt tot onvrijwillig meeroken en peukenoverlast. We krijgen er regelmatig klachten over.”

Katrijn Vandamme, stafmedewerker tabakspreventie bij Gezond Leven

De Belg is er in ieder geval klaar voor: 81 procent wil rookvrije ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting tegen Kanker. Zorgnet-Icuro beaamt dit: “In de toekomst moet het heel normaal worden dat je niet meer rookt in en rond het ziekenhuis. Meer nog: roken hoort hier eigenlijk nog minder thuis, want het ziekenhuis heeft een zorgopdracht.”

Wil je stoppen met roken?