AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

TAJO-leerlingen ontdekken diversiteit aan jobs in AZ Maria Middelares

Op zaterdag 11 juni 2022 ontving AZ Maria Middelares een 20-tal leerlingen van het tweede jaar TAJO (Talentatelier voor jongeren in Gent). Deze jongeren van het zesde leerjaar maakten er kennis met de verschillende professionele mogelijkheden in de zorg en deden een eerste praktijkervaring op. Tijdens drie diverse ‘ateliers’ (echografie, longfunctiemeting, schoonmaakcase) gingen ze zelf aan de slag, begeleid door eigen, vrijwillige artsen en medewerkers van het ziekenhuis.

TAJO is een Gentse vzw die jongeren tussen 10 en 14 jaar laat kennismaken met uiteenlopende beroepen en de competenties en talenten die daarbij horen. TAJO staat voor ervaringsgericht leren. “We werken in de maanden mei en juni rond het thema wetenschappen en gingen op 11 juni langs in AZ Maria Middelares om de theorie even om te zetten in de praktijk. Een tastbare ervaring die de interesse van onze jongeren prikkelt, daar gaan we voor”, verduidelijkt Colien Demeyer, educatief coördinator TAJO vzw.

“Door de grote verscheidenheid aan afdelingen, diensten en functies in een moderne, hoogtechnologische omgeving als die van AZ Maria Middelares te tonen, hopen we de interesse van de jongeren in de zorg en / of wetenschap aangewakkerd te hebben” klinkt het verder, “want autonoom een stap in de samenleving zetten is wat we beogen bij TAJO.”

De zorg als aantrekkelijke sector

Initiatiefnemer dr. Carole De Cock gelooft met hart een ziel in het project. “Het was een unieke gelegenheid om jongeren in contact te brengen met de vele mooie aspecten van werken in de zorg. Na twee jaar uitstel door COVID-19 konden we eindelijk een inkijk bieden in hoe we allen samen dag in dag uit zorgen voor Gezondheidszorg met een Ziel.”

Op het programma stonden twee medische en een niet-medische workshop, waarbij steeds de focus lag op ‘doén’. Cardioloog dr. Delphine Vervloet begeleidde een workshop echografie waarbij de jongeren, na de introductie van het toestel door de arts, zelf een echografie mochten nemen van elkaars hart. Pneumoloog dr. Carole De Cock, maakte graag tijd om hen kennis te laten maken met het toestel dat de longfunctie van patiënten meet, waarna de tieners zelf een longfunctiemeting konden uitvoeren.

“Het is ook belangrijk om weten dat er in een ziekenhuis heel wat mensen achter de schermen elke dag in de weer zijn” vult Karin Valckenier, diensthoofd schoonmaak en distributie van AZ Maria Middelares, aan. “Ondersteunende diensten zoals de schoonmaak, het team van de keuken, het technisch departement of de aankoop en distributie van goederen en materialen … zijn minder zichtbaar voor de patiënt, maar ze zijn minstens even belangrijk én een voorwaarde voor kwaliteitsvolle zorg.” De jongeren maakten tijdens een derde workshop daarom ook kennis met enkele hygiënische vereisten en schoonmaakcases, die volgens een welbepaalde procedure en met de nodige technologie worden aangepakt.