AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Street artists geven dienst materniteit AZ Maria Middelares meer kleur

De afgelopen week hebben twee street artists de dienst materniteit en het verloskwartier van AZ Maria Middelares voorzien van kleurrijke schilderingen. De dienst wil zo het verblijf van de kersverse gezinnen en de werkomgeving van de medewerkers nog aangenamer maken. Het ziekenhuis slaat de handen in elkaar met Wallin’, een Gentse organisatie die als doel heeft kansen te creëren voor (jonge) artiesten.

Koen Deryckere, voorzitter van de Werkgroep Kunst van AZ Maria Middelares: “De jonge street artists Iota en NEAN hebben de muren beschilderd met kleurrijke vogels. We kozen in samenspraak met de vroedvrouwen en gynaecologen voor een evenwicht tussen rust en dynamiek. Belangrijk voor ons is dat we thematisch niet rechtstreeks de link leggen met baby’s of geboortes. De sfeer die de schilderijen uitstralen vormt een echo van de vele emoties die op deze dienst voorbijkomen: vreugde door de komst van nieuw leven en geluk, maar ook lichte ondertonen van verdriet en verlies. De afbeeldingen dragen hier en daar een zekere melancholie in zich.”

Hoofdverpleegkundige Kristelle Vande Walle is enthousiast over het nieuwe uitzicht van haar dienst: “Het zijn heel verfrissende kunstwerkjes, met een sprankelend kleurenspel. De schilderingen zijn bijzonder realistisch uitgewerkt. De vogels lijken echt te vliegen. We zijn ook blij dat de afbeeldingen ruimte geven voor interpretatie. Er zitten verwijzingen in naar zorg en verzorging, maar je ziet ook vogels die hun eigen vleugels uitslaan. De medewerkers op de dienst zijn erg enthousiast met de verfraaiingen. We krijgen de laatste dagen veel bezoek van de andere diensten die de werken komen bewonderen.”

Wie is Iota?

Iota is aanstormend Brussels talent. Ze probeert de menselijke ziel in al zijn vormen te vatten door een mix van lichamen, texturen en materialen. Ze weet als jonge, beloftevolle artieste haar mannetje te staan.

Wie is NEAN?

NEAN verbeeldt graag de broosheid van tijd en herinneringen. Daarom schildert hij ook graag op muren: ze beschikken over dezelfde vergankelijkheid als zijn werk.

“We zijn blij dat we deze opdracht kregen. De dienst materniteit van een ziekenhuis is een heel bijzondere plek. We hebben dat ook proberen in beeld te brengen met een metafoor: de vogels en het nest waarin ze geboren worden. Daarmee spreken we niet alleen de kersverse ouders aan, maar ook kinderen, bezoekers en medewerkers van de dienst.”

Benieuwd?

Bekijk hier de reportage van AVS: